QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis

Revista

Portada número 253 de SÀPIENS (abril 2023)
Sàpiens núm. 253. Abril 2023

Joan Oró, el científic de la vida

Homenatgem el bioquímic en el centenari del seu naixement

En aquest número
Pau a Irlanda

Actualitat

Irlanda: De la pau al Brexit

El 10 d'abril de 1998, un Divendres Sant, es va signar al palau de Stormont (Belfast) l'acord de pau a Irlanda del Nord. Encara que l'IRA no va renunciar a la violència de manera definitiva fins al 2004, aquell pacte va suposar la fi d'un conflicte que havia provocat milers de morts. Com ha canviat la societat irlandesa aquests darrers vint-i-cinc anys?

Antoni Batista

Txell Feixas

Entrevista

Txell Feixas: "Per a molts palestins, el genocidi de Xatila és el motor que els fa viure"

Entre el 16 i el 18 de setembre de 1982, milers de refugiats dels camps de Sabra i Xatila, a Beirut, al Líban, van ser assassinats per les milícies de les falanges libaneses, un partit cristià de tendència ultradretana. Quatre dècades després dels fets, les víctimes intenten que el record d'aquell genocidi i la seva lluita no morin.

Maria Coll (text) / Oriol Andrés Gallart (fotografia)

Ciutats del futur

Actualitat

Les ciutats del futur

Els nuclis urbans ja concentren gairebé sis de cada deu habitants del planeta, una tendència que anirà a més, les pròximes dècades. En una època marcada per les crisis energètica i climàtica, les ciutats hauran d'afrontar reptes com la superpoblació, la contaminació, l'accés a l'habitatge i el transport per garantir la seva sostenibilitat i, de retruc, la de tot el món. 

Marc Font

Joan Oró

Reportatges

Joan Oró: El científic de la vida

Una vegada va afirmar que havia vingut a aquest món a fer-se preguntes. I així va ser. Se'n va fer moltes, però n'hi va haver una de central que es va convertir en la raó de ser de la seva existència. Aquest científic lleidatà, de qui ara celebrem el centenari del naixement, es va preguntar d'on venim, els humans. La resposta que va trobar va ser clau per entendre l'origen de la vida al nostre planeta.

Joan Anton Català Amigó

Massacre de Sant Bartomeu

Reportatges

La massacre de Sant Bartomeu

El 24 d'agost del 1572, els carrers de París i de moltes ciutats franceses es van tenyir de vermell. En una setmana, deu mil protestants van ser assassinats. Un episodi d'odi religiós que ha passat a la història com la Massacre de Sant Bartomeu.

Joan Esculies

Batman: "Hola, dolentots, voleu fer un volt?"

Reportatges

L'origen dels superherois

En plena Gran Depressió, en uns Estats Units en bancarrota, després del crac del 29, uns justiciers emmascarats van emergir en el món de la ficció per pujar la moral de la població. Ho van fer en el format del còmic, que s'havia guanyat un espai important en la cultura de masses i que, gràcies, en part, al naixement d'aquests personatges, va entrar en un era daurada.

Lluc Casals

El claustre del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet

Reportatges

Salvar Poblet

Entre el 1930 i el 1936, el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet va passar de ser una muntanya de runes a erigir-se en el bastió protector de gran part del patrimoni cultural, artístic i eclesiàstic tarragoní. Panteó reial de Catalunya repetidament profanat, eina de propaganda de la Generalitat republicana i objecte de veneració per part de Franco, si avui Poblet existeix és gràcies, sobretot, al filantrop Eduard Toda, el primer que va copsar el poder simbòlic d'un monestir destinat a l'eternitat.

Sònia Casas (text) / Josep M. Solé i Sabaté (assessorament)

Frescos de la tomba del sacerdot Rudj-Ka

Reportatges

Diari d'un sacerdot egipci

Com era la vida quotidiana d'un sacerdot de Karnak, el temple més important de l'Antic Egipte? A través d'un diari personal fictici, reproduïm el dia a dia de Nesperennub, un sacerdot de Tebes que va viure al voltant de l'any 800 aC.

Júlia Mas (text) / Maite Mascort (assessorament)

L'Ictíneo, un submarí coraller

Reportatges

La costa del corall

A l'època medieval, el monopoli de la pesca del corall a la Mediterrània va estar en mans catalanes. Aquest ésser viu, molt apreciat en la indústria de l'orfebreria, però també per les propietats curatives, simbòliques i màgiques, va generar una font d'ingressos importants, especialment a les poblacions de la costa nord-empordanesa.

Jordi Garriga Mas (text) / Enric Garcia (assessorament)

Tarascó

L'EXPERIÈNCIA

En la pell dels cromanyons

Com vivien els humans fa setze mil anys? En aquest gran espai museístic de la localitat occitana de Tarascó d'Arieja, tota la família, i especialment els més petits, podrà recrear com caçaven, dibuixaven o feien foc els homes de la prehistòria.

Pere Puig

Paco Cerdà

Llibres

Paco Cerdà: "Fa noranta anys que oblidem una jornada que va ser el primer moment èpic de la democràcia"

Afirma el periodista valencià que el 14 d'abril va ser una revolució que, pels fets que van succeir, va quedar marginada en la memòria històrica. Per això l'ha rescatada en un volum de no-ficció, en un híbrid entre periodisme i història farcit de microhistòries que van tenir lloc aquell dimarts del 1931, i que permet als lectors viure-la en primera persona.  

Caterina Úbeda

Il·lustració del conte 'Conys de colors'

El conte històric

'Els conys de colors'

El periodista, crític, activista cultural i escriptor de poesia, assaig i novel·la, David Castillo, és l'autor d'aquest conte. La seva darrera obra, El tango de Dien Bien Phu, va guanyar el Premi Joanot Martorell.

David Castillo (text) / Pep Boatella (il·lustració)

  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto