OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!

Revista

Portada Sàpiens 176
Sàpiens núm. 176. Desembre 2016

Tots els noms, tots els secrets i totes les intrigues de l'operació Tarradellas

En aquest número

Per què passa?

La restauració del temple del Sant Sepulcre de Jerusalem

La restauració del Sant Sepulcre està a punt de concloure. Les obres van començar a la primavera passada i en principi està previst que s'acabin ara, a l'inici del 2017. Són les primeres obres que es fan en 200 anys a l'edícula on, segons diu la tradició, es conserva la tomba de Jesús; és a dir, el lloc on se'l va enterrar i d'on hauria ressucitat tres dies després.

Sònia Casas i LLuis Busquets

Entrevista

Dolors Folch: "La Xina és el primer gran imperi burocràtic que hi ha hagut a la història"

Parlem amb una de les sinòlogues més importants del nostre país sobre les grans dinasties de la civilització xinesa, l'evolució històrica i el futur gegant asiàtic

Pionera de l'estudi del món xinès, la professora Folch va fundar l'Escola d'Estudis de l'Àsia Oriental de la Facultat d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Compagina la docència amb el comissariat de l'exposició sobre la dinastia Ming que es pot visitar al CaixaForum de Barcelona

Victor Farradellas

Investigació SÀPIENS

El retorn de Josep Tarradellas a Catalunya i el restabliment de la Generalitat

Així es va gestar l'esdeveniment més important de la transició

La publicació aquest desembre dels dietaris complets de Tarradellas (Dau Edicions) custodiats fins ara a l'arxiu de Poblet ens permet conèixer tots els detalls de com es va coure l'esdeveniment més important de la Transició per als catalans: el retorn del president i el restabliment de la Generalitat. Us ho avancem en exclusiva.

Xavier Carmaniu (text) i Enric Pujol (assesorament)

Llegeix l'acta inèdita dels acords de Perpinyà

Reproduïm a Sapiens.cat el text íntegre de l'última reunió del president a l'exili

L'1 d'octubre, l'Assemblea de Parlamentaris va aprovar els acords per al restabliment de la Generalitat. Dos dies més tard, els líders dels partits es van reunir amb Tarradellas al Castellet de Perpinyà i van posar fil a l'agulla per organitzar el retorn del president. Tots eren conscients de la transcendència histporica del moment i van debatre extensament com s'havia d'escenificar. En aquest PDF us expliquem qui eren les persones que van participar a la reunió i us n'oferim l'acta.

Reportatges

Olduvai: el bressol de la humanitat

Al cor de Tanzània, molt a prop de l'espectacular caràcter del Ngorongoro, hi ha un dels jaciments clau per explicar la història de l'evolució humana: la gorja d'Olduvai. Va ser aquí on es va trobar per primer cop un 'Homo habilis', el primer representant de la nostra espècie, i també va ser aquest el primer lloc on es va documentar un canvi en les eines lítiques i les primeres petjades bípedes. Des d'aleshores han passat força dècades, però les descobertes no s'aturen.

Oriol Margalef (text) i Enrique Baquedano (assesorament)

Reportatges

La sinistra estada a Mallorca del 'Conde Rossi'

Entre l'agost del 1936 i el març del 1937 a Mallorca es devien fer executar unes 1750 persones. Probablament mai se sabrà l'abast de les massacres ni la implicació exacta que hi va tenir Arconovaldo Bonacorsi. Per a alguns, el pseudogeneral italià en va ser un dels màxims responsables. Per d'altres, només un cap de turc.

Daniela Aronica (text)

Reportatges

Els desterrats més cèlebres de l'imperi romà

Des d'Adam i Eva, el desterrament es considerava un càstig tan tamible com la pena de mort. Però a l'antiga Roma, la condemna es va desvirtuar i alguns destins es van convertir en agradables refugis vacacionals.

Montse Armengol

Reportatges

Safrà, l'or vermell

El cultiu del safrà és un dels més antics de la humanitat

Abans de sopar, Alexandre el Gran prenia un còctel de vi mesclat amb safrà i mirra, un costum que el conqueridor macedoni va aquirir a Pèrsia. També esbandia amb safrà el seu cabell per mantenir-lo brillant i s'hi banyava per calmar el mal a les articulacions.

Carme Melià i Valentí Gual

Reportatges

Quan el tren va arribar al Vallès

L'arribada del primer tren al Vallès va transformar la vida de l'àrea metropolitana de Barcelona

Dos visionaris, Carles Emili Montañès i Fred Stark Pearson, van ser els impulsors d'un projecte pioner a Europa: la perforació de la serralada de Collserola per fer-hi passar un tren que comuniqués la plaça de Catalunya amb Terrassa i Sabadell. La nova xarxa ferroviària va viure dies tràgics i dies plens d'èpica.

Sònia Casas (text) i Joan Carles Salmerón (assesorament)

Reportatge

Fosses: els morts oblidats de la guerra civil

Enguany, les actuacions que s'han fet a la recerca de persones desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura han estat essencialment a la zona del Pallars. L'any vinent està previst el desplegament d'un Pla de Fosses amb intervencions a tot el territori català.

Mia Salarich

Viu la història

Records desplaçats

Una dotzena de muntatges fotogràfics de Ricard Martínez relacionats amb la crisi de refugiats

Viu la història

Ossos. Un viatge a l'època medieval de la mà de l'antropologia física

El Museu d'Arqueologia de Catalunya interpreta l'edat mitjana a partir d'esquelets

Viu la història

Ruta per les fortaleses i les esglésies que vigilen l'Ebre

Des de fa mil·lennis, l'Ebre ha estat una frontera natural entre pobles i cultures. Per la seva importància militar, comercial i estratègica, els nostres avantpassats es van esmenar a tenir-lo ben vigilat. En els seus meandres encara trobem vestigis de grans construccions de pedra que segueixen observant l'Ebre de ben a prop.

Viu la història

El Museu del Pessebre de Catalunya, a Montblanc, aixeca el teló

Roger Costa

  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto