Llibres: de les vides de Joaquim Folch i Josep Torrubia

El Noè del patimoni català
Santos M. Mateos
Editorial Base
El Noè del patimoni català

Catalunya també té Monuments Men, homes i dones que van maldar per salvar el patrimoni cultural dels perills de la revolució i de la guerra. Un va ser Joaquim Folch i Torres, aleshores director general dels Museus d’Art de Barcelona i protagonista d’aquest llibre, que el febrer del 1937 va organitzar a París la mostra L’art Catalan du Xe auXVe siècle.

 

Josep Torrubia Zea
Rosa Toran i Àlvar Martínez-Vidal
Editorial Afers
Josep Torrubia Zea

Si no hagués esclatat la Guerra Civil, potser avui definiríem Josep Torrubia com un metge de poble molt vinculat a la vila del Masnou. Però aquell conflicte, li va canviar la vida. El 1939, va exiliar-se. A França, com a membre de la Resistència, va fundar l’Hospital Varsòvia, primer pensat per curar els ferits de l’operació Reconquesta d’Espanya i després els refugiats espanyols.

1491
Charles C. Mann
Capitán Swing
1491

Com era Amèrica abans que hi arribés Colom? Amb aquesta investigació, Mann intenta demostrar que els indis no eren uns incivilitzats. Per exemple, explica que Tenochtitlán, la capital asteca, tenia aigua corrent i carrers nets i era més gran que qualsevol ciutat europea, o com les cultres americanes van crear blat de moro, un procés de millora especialitzat que es considera la primera gesta d’enginyeria genètica.