Actualitat

Albert Einstein: una vida d'obstacles

Quan es compleixen 100 anys de la teoria de la relativitat, repassem els orígens d'un dels físics més eminents de la història

Enric Vila
24 de novembre de 2015
Retrat d'Albert Einstein
Retrat d'Albert Einstein

Avui fa 25 anys, Albert Einstein va pronunciar una conferència a Berlín destinada a canviar els paradigmes de la física moderna. El que aleshores era un jove gairebé desconegut, va enunciar el funcionament de l'espai i el temps i ho va formular amb la teoria de la relativitat. El camí d'Einstein, però, no va ser precisament fàcil. Recuperem l'article 'Els pares d'Einstein van arribar a creure que el seu fill era retardat mental' del periodista Enric Vila que vam publicar al número 36 de la revista Sàpiens.

Els pares d'Einstein van arribar a creure que el seu fill era un retardat mental
El 29 de març del 1919, un eclipsi de sol va fer història. Feia quatre anys que els científics de la Reial Societat d'Astronomia de Londres l'esperaven impacients per a comprovar la revolucionària teoria d'un desconegut científic alemany anomenat Albert Einstein. Si els seus pronòstics es complien, caldria revisar la imatge de l'univers que més de dos-cents anys abans havia traçat Isaac Newton. Els científics van fer els seus càlculs i va quedar clar que Einstein tenia raó: la teoria general de la relativitat havia passat amb un excel·lent la seva primera comprovació empírica. Dos anys després era guardonat amb el Nobel de física per un altre descobriment, l'efecte fotoelèctric, i la seva figura començava a adquirir el color llegendari que el faria passar com un dels grans genis de la història.

Un nen tímid i retret
Als anys trenta, ningú no hauria dit que aquell geni escabellat, irònic, creatiu, culte, simpàtic i gran conferenciant, havia tingut serioses dificultats per a aprendre a parlar. De petit, els seus pares fins i tot van arribar a pensar que era retardat mental. Tímid i retret, a l'escola els seus resultats eren tan poc brillants que un mestre li va arribar a dir que no faria res a la vida. Aquest desinterès per l'escola, sumat als problemes financers que van obligar la seva família a emigrar a Itàlia, el va portar a abandonar els estudis tres anys abans d'acabar l'educació mitjana. A Itàlia, Einstein va fer el diletant i si va continuar els estudis va ser per la insistència del seu pare, que el va enviar a Zuric perquè entrés a la Universitat. No l'hi van acceptar, però es va poder matricular a l'Institut Politècnic per a estudiar física i matemàtiques. Allà va començar a demostrar el talent i la tenacitat que no havia demostrat fins aleshores.

En l'etapa suïssa, Einstein va passar gana, va patir la segregació acadèmica per no ser del país i va acabar malament amb molts professors. Tot i així, un cop acabats els estudis, després de dos anys de feines esporàdiques, va aconseguir un lloc a l'Oficina de Patents de Berna, que li deixava prou temps per a pensar i dedicar-se als seus experiments. Gràcies als seus esforços, als vint-i-sis anys presentava els primers treballs sobre la teoria de la relativitat i plantejava la famosa fórmula E = m x c2. Amb trenta anys era professor de l'Institut Politècnic de Zuric i semblava que la seva vida s'encarrilava. Però el seu mai no va ser un camí de roses. El 1919 es va divorciar i es va tornar a casar i, després de guanyar el Nobel, va veure morir un fill i dues filles. Amb el nazisme, es va haver de refugiar als Estats Units, on els seus estudis contribuïren, a desgrat seu, a la fabricació de la bomba atòmica.

Per saber-ne més:
ASIMOV, Isaac. Moments estel·lars de la ciència. Barcelona: La Magrana, 1992.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto