Benvinguda a la nova etapa de la Bernat Metge

En l'acte s'han reivindicat la importància i la vigència dels clàssics

Francesc Guardans, Oriol Soler, Joan Francesc Mira, Oriol Junqueras, Jaume Giró i Joan Carles Girbés
Francesc Guardans, Oriol Soler, Joan Francesc Mira, Oriol Junqueras, Jaume Giró i Joan Carles Girbés
23 de març del 2017
Autor
Redacció

SOM ha donat la benvinguda a la nova etapa de la Col·lecció Bernat Metge amb un acte de celebració del seu 95é aniversari, centrat en una conferència del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Joan Francesc Mira. L'acte ha comptat amb l'assistència de més de 250 persones i les intervencions del vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras; el conseller de Cultura, Santi Vila; el director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró; el president de SOM, Oriol Soler, i el director editorial d'Ara Llibres, Joan Carles Girbés.

En una conferència magistral, Joan Francesc Mira ha reivindicat la vigència dels clàssics perquè "són la nostra base racional, cívica i estètica. Sense ells no s'explica res del que som". El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes ha defensat també que la Bernat Metge és la prova de la potència creadora de la cultura catalana. En aquesta mateixa línia, Oriol Soler, president del grup SOM, ha reivindicat la recuperació de l'esperit i "el grau de bogeria que va significar el 1922 el projecte de creació de la Bernat Metge" i l'ha equiparat amb algunes de les iniciatives que s'han impulsat des de SOM, com el llançament de les revistes 'Sàpiens' i 'Time Out' de Barcelona o el del diari 'Ara', els dos últims projectes ja no vinculats al grup.

I és que l'any 1922 Francesc Cambó va aplegar un bon nombre d'intel·lectuals per fer realitat el seu somni: la Bernat Metge, una col·lecció catalana de clàssics grecs i llatins rigorosa, amena i bilingüe, que pretenia enfortir la llengua catalana i elevar la vida cultural del país. Francesc Guardans, nét de Cambó, ha explicat la feina que ha dut a terme la família durant tots aquests anys. "Francesc Cambó va començar l'aventura l'any 1922. Després, els meus pares van seguir impulsant la col·lecció amb generositat i interès, durant molt anys. I ara ha arribat el moment de delegar aquesta feina i ho fem en SOM", diu Guardans. El Conseller de Cultura, Santi Vila, s'ha sumat a la reivindicació de la figura de Cambó i dels seus contemporanis, de qui ha dit que "el somni d'aquella generació va ser d'aplicació i van deixar un llegat del qual en som continuadors".

Per la seva banda, Joan Carles Girbés, director editorial d'Ara Llibres i conductor de l'acte, ha especificat que "en aquesta nova etapa volem seguir sumant amb tots els qui creguin que els clàssics eixamplen horitzons". I és aquí on s'emmarca el suport de la Fundació Bancària "la Caixa": "Volem ajudar a fer la Bernat Metge més accessible per a tothom", s'ha compromès el seu director, Jaume Giró en la seva intervenció.

La cloenda de l'acte ha anat a càrrec del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, qui ha començat el seu discurs recitant Petrarca en italià. "Els clàssics molt sovint ens han vingut a rescatar. Per això és important reivincar-los i llegir-los. Són un valor segur", ha afirmat.

Així, guiats per la frase de Virgili "el treball tenaç ho venç tot", SOM pren el relleu de l'Institut Cambó per seguir fent créixer el catàleg de la col·lecció Bernat Metge de clàssics grecs i llatins –una de les més importants d'Europa– i impulsar-ne també el fons editorial.