OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

Descobreixen el fetus egipci momificat més jove

El cos, de més de 2.500 anys d'antiguitat, pertany a un nonat d'entre 16 i 18 setmanes

Daniel F. Galeote
13 de maig de 2016
Piràmides d'Egipte
Piràmides d'Egipte
Un equip de conservadors del Museu Britànic ha descobert el que defineixen com la mòmia egípcia més jove: un fetus d'entre 16 i 18 setmanes que data d'entre el 664 i el 525 aC, en temps del Baix Imperi d'Egipte. Així, doncs, durant més de 2.500 anys el cos ha ocupat un petit taüt de fusta de cedre.

Si bé arqueòlegs britànics van desenterrar-lo a Gizeh el 1907, el taüt ha romàs al Museu Fitzwilliam de Cambridge des de llavors. Durant dècades, els investigadors han cregut que l'embolcall contenia restes d'òrgans interns extrets durant l'embalsamament d'un cos adult, però una tomografia recent ha revelat la realitat.

Per a Julie Dawson, cap de conservació del Museu, la mòmia és "una troballa arqueològica extraordinària, perquè prova com un nen no nascut podia ser vist a la societat egípcia antiga". Les declaracions oficials del Fitzwilliam destaquen que tant la postura del cos, amb els braços encreuats sobre el pit, com la complexa decoració del taüt, "indiquen clarament la importància que es va donar a aquest enterrament".

Segons ha comunicat el Museu, el fetus descobert és la primera mòmia egípcia "verificada acadèmicament" que presenta un estat de gestació tan primerenc. Si bé ja es van trobar dos fetus que ocupaven taüts individuals a la tomba del rei Tutankamon, aquests estaven més desenvolupats: concretament, amb 25 i 37 setmanes de gestació. Segons van revelar anàlisis d'ADN que es van dur a terme fa uns anys, podria tractar-se de les filles nonades del rei.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto