Destruïda una piràmide maia de més de 2.300 anys a Belize

Les excavadores han esfondrat part de l'edifici del jaciment de Nohmul per construir una carretera

Les excavadores retiren pedres de la piràmide
Les excavadores retiren pedres de la piràmide
21 de maig del 2013
Autor
Marga Camps
Les excavadores d'una empresa constructora privada han esfondrat part d'una piràmide maia de més de 2.300 anys d'antiguitat quan buscaven grava per fer una carretera a Belize. Han estat diferents mitjans del país centreamericà que han denunciat la destrucció de l'estructura, una de les més importants del jaciment de Nohmul. Aquest fet ha consternat els arqueòlegs i el govern de Belize, que ja ha començat les investigacions per determinar les responsabilitats civils i penals corresponents.

L'objectiu de l'empresa era construir diversos camins i una carretera per connectar amb el poble de Douglas, molt proper a la zona arqueològica. Els experts apunten que la constructora coneixia perfectament la importància històrica del jaciment. Tot i la destrucció gairebé total de la piràmide, els investigadors remarquen que una petita part del costat esquerre de l'edifici encara pot recuperar-se.

Nohmul significa ‘el gran monticle', i va ser anomenat d'aquesta manera per la piràmide principal que s'alçava un centenars de metres per damunt del sòl i que la feia visible des de quilòmetres de distància. La piràmide maia era el centre de l'assentament d'uns trenta-dos quilòmetres quadrats on vivien unes quaranta mil persones, i s'hi ubicaven 81 edificis de maons de pedra calcària, de gran valor per a les constructores, segons el portal local 7newsBelize.