El misteri dels etruscs

Dues piràmides descobertes en un celler d'Orvieto, a Itàlia, aporten noves dades sobre aquesta civilització

Orvieto va ser una de les principals ciutats etrusques
Orvieto va ser una de les principals ciutats etrusques
8 d'octubre del 2012
Autor
Víctor Farradellas
Arqueòlegs italians i nord-americans treballen conjuntament sota un celler de la ciutat d'Orvieto, al centre d'Itàlia, on han descobert dues piràmides d'època etrusca. Segons estudis preliminars, es tracta de construccions de caire religiós o bé de tombes, i mai s'havia registrat res similar en tot el país. Aquestes piràmides poden oferir molta informació sobre la civilització etrusca, que va desaparèixer al voltant del segle III aC sense deixar cap document escrit.

La ciutat d'Orvieto es troba sobre un sòl ple de sediments, fruit d'una intensa activitat volcànica que va sepultar estructures més antigues. Experts en l'estudi dels etruscs sabien que podien existir restes d'aquesta civilització en zones concretes de la ciutat. En l'exploració d'un celler ubicat en un soterrani van descobrir que una zona del celler era la part superior d'una piràmide, i que un conjunt molt antic d'escales s'endinsava sota terra. A mesura que van anar excavant, van descobrir que les parets prenien forma piramidal i que diversos túnels s'estenien sota els seus peus. Un d'aquests passatges conduïa a una nova estructura piramidal, que també s'està explorant. A través de les capes, han obtingut ceràmiques amb inscripcions que daten dels segles V i VI aC.

Els etruscs es van establir aproximadament al segle IX aC al centre de la península Itàlica, on van exercir el seu domini fins l'arribada dels romans, que els acabaria absorbint dins la seva progressiva expansió. Tot i haver estat una civilització rica culturalment i econòmicament, les úniques pistes per entendre la seva societat les han proporcionat els pocs cementiris que se n'han conservat. A partir de les decoracions d'algunes tombes, els arqueòlegs han intentat reconstruir la seva història.

Tot plegat, però, pot canviar quan les excavacions arribin fins la base de les piràmides, on s'espera que hi hagi els objectes més reveladors. El responsable del projecte creu que a part de les dues piràmides trobades n'hi hauria tres més molt a prop de les que estan desenterrant, però encara no s'han descobert. Els arqueòlegs esperen descobrir-ho el 2013, quan es reprenguin els treballs d'excavació.