El Museu Etnològic enceta nova etapa

L'equipament es fusiona amb el Museu de Cultures del Món i renova els continguts expositius

Edifici de Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món
Edifici de Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món
5 d'octubre del 2018

El Museu Etnològic de Barcelona enceta nova etapa. Aquest equipament amb 75 anys d'història s'ha fusionat amb el Museu de Cultures del Món, nascut el 2015, una unió que pretén renovar el format de les exposicions, el tipus d'activitats que s'hi organitzen i, també, el concepte de museu etnològic. El nou equipament, que neix amb el nom de Museu Etnològic i de Cultures del Món, deixa de banda el concepte de col·lecció d'objectes i aposta pel de museologia social, és a dir, un museu que analitzi els canvis, les fractures i els conflictes que pateix la societat actual.

Al nou centre, els objectes deixaran de ser el centre de l'exposició i es convertiran en una eina més per explicar els canvis socials. Aquest canvi de concepte ja s'ha pogut veure en dues de les últimes exposicions organitzades pel museu, 'Ikunde, Barcelona metròpoli colonial' i 'Ifni, la mili africana dels catalans', que es podrà visitar fins al 23 de gener de 2019. Dues mostres en què s'ha vinculat la memòria col·lectiva dels catalans amb les últimes colònies espanyoles.

Amb la fusió, tots dos museus mantenen la ubicació, però es consideraran seus diferents d'un mateix equipament. Així, el Museu Etnològic i de Cultures del Món tindrà, d'una banda, els palaus del carrer Montcada de Barcelona, que allotgen més de 70.000 objectes, i, d'una altra banda, l'edifici de Montjuïc, que funcionarà més com un centre de divulgació, com una mena d'observatori de la vida quotidiana que vol enregistrar el trànsit de la societat postindustrial a la societat tecnificada.