Experts qüestionen la troballa d'una ciutat maia per part d'un canadenc de 15 anys

L'adolescent afirma haver descobert les ruïnes gràcies a les constel·lacions i a imatges de satèl·lit, però diversos científics ho desmenteixen

La zona de la suposada troballa, al Yucatán, vista amb Google Maps
La zona de la suposada troballa, al Yucatán, vista amb Google Maps
12 de maig del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
La notícia s'ha fet viral fins aparèixer a mitjans de tot el món, però podria ser massa bona per ser certa. Un estudiant canadenc de 15 anys, William Gadoury, podria haver trobat les ruïnes d'una antiga ciutat maia a la selva de Yucatán. Segons ha explicat, l'adolescent no va haver de desplaçar-se fins a Mèxic per descobrir-la, sinó que ho va fer examinant imatges de satèl·lit des del seu ordinador.

El jove, interessat des de fa anys per la civilització maia, va guanyar un concurs fa uns anys gràcies a la teoria que l'emplaçament de les ciutats maies està relacionat amb la posició de diverses constel·lacions. Seguint aquesta teoria, Gadoury es va adonar que, d'una constel·lació particular de tres estrelles, només dos astres tenien una correspondència amb dues ciutats maies descobertes. Gràcies a imatges de satèl·lit aportades per l'Agència Espacial Canadenca (CSA), el noi va trobar una sèrie d'estructures humanes just on havia predit... però diversos experts qüestionen que es tracti d'una ciutat perduda.

Segons assenyala l'arqueòleg Richard Hansen, el lloc no està lluny d'altres jaciments, com el de la ciutat d'Uxul, on ja hi treballen arqueòlegs. Per aquest motiu, seria estrany que no hagués estat descobert abans. Geoffrey Braswell, arqueòleg de mesomèrica a la Universitat de Califòrnia a San Diego, explica que de fet ell mateix ha treballat a la zona amb alguns estudiants i de seguida en va reconèixer les característiques a les fotos de satèl·lit. Per a Braswell, les imatges només mostren la llacuna El Civalón i dos camps rectangulars de marihuana o coberts de males herbes, en lloc d'una piràmide i altres estructures de l'antiguitat.

D'altra banda, els experts són escèptics sobre l'afirmació que els maies van construir les seves ciutats d'acord amb les constel·lacions. Si bé en tenien, la llista completa no es coneix, de manera que és difícil verificar la teoria. Tot i que els maies tenien grans coneixements astronòmics, les localitzacions de vegades sorprenents de moltes ciutats maies es poden explicar per factors tan terrenals com l'accés a zones no inundables, més que no pas per la posició de les estrelles. Altres científics asseguren senzillament que mesomèrica estava tan densament poblada en el període clàssic que resulta fàcil superposar una constel·lació en qualsevol zona i trobar-hi un assentament.

Tot i que els científics qüestionen la validesa de les conclusions del jove Gadoury, les imatges per satèl·lit poden ser una gran eina per estudiar els vestigis del món antic sense invertir grans recursos en expedicions. És per això, i per la seva predisposició, que les veus crítiques amb el descobriment no deixen d'animar l'adolescent a continuar investigant els maies. Si no ha estat aquest cop, podria ser ben bé un altre.