QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Actualitat

Fenicis, els mestres navegants

Les innovacions tècniques d'aquesta civilització van revolucionar la navegació a l'antiguitat

Montse Armengol
12 d'octubre de 2016
Vaixell fenici
Vaixell fenici
Aquest octubre publiquem un extens reportatge sobre els fenicis. T'oferim un tast de l'article, en el qual destaquem les grans innovacions que van aplicar a la navegació marítima.

Als fenicis se'ls atribueix la invenció de diverses tècniques de navegació que amb prou feines van evolucionar fins a l'edat mitjana. Per exemple, van aportar la quilla, l'esperó dels vaixells de guerra i també el calafatament amb brea de les juntures dels posts dels vaixells. Van ser els primers a aventurar-se a la navegació a mar obert, cosa que suposava navegar de nit i, per tant, van fixar les primeres nocions d'astronomia per guiar-se pels estels.

Els vaixells mercants de càrrega per a llargues travesses a mar obert eren naus arrodonides, amb una gran capacitat per al transport de mercaderies (els romans els anomenaven 'naves rotundae'), amb una enorme vela quadrada i entre 18 i 20 rems per maniobrar.

Les galeres de guerra ('naves longae'), més lleugeres, eren impulsades a rem, amb dues fileres de remers a cada banda, i tenien un esperó punxegut a la proa pensat per envestir les naus enemigues en combat, o per segar els rems de la nau contrària passant-hi ben arran, tàctiques de guerra naval que durarien tal qual mil anys.

Va ser per aquesta indiscutible superioritat naval que el faraó egipci Nekao va confiar en una tripulació fenícia quan, l'any 596 aC, va finançar l'expedició per rodejar Àfrica des del mar Roig. Segons explica Heròdot, el monarca pensava que trobaria un pas cap a Occident. Però evidentment en aquells temps ningú no tenia noció de l'abast real del continent negre, i aquell va resultar un viatge penós que va trigar tres anys a assolir la desembocadura del Nil.

Curiosament, el que a Heròdot el fa dubtar del relat és el que hi dóna veracitat: "referiren coses que per mi no són pas creïbles (...), que navegant al voltant de Líbia —com s'anomenava Àfrica a l'antiguitat clàssica— tenien el sol a mà dreta". Això indica que van tombar pel cap de Bona Esperança, el punt a partir del qual els fenicis havien de veure el sol del migdia a la dreta.

ELS QUATRE GATS
Aquest octubre, t'expliquem la història de la cerveseria del carrer Montsió que es va convertir en el centre bohemi per excel·lència de Barcelona, amb Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo i Pere Romeu com a grans exponents. Els Quatre Gats va ser el punt de trobada d'una amalgama d'artistes, projectes i activitats difícil de definir però que responien a un moment històric precís, el de l'esclat del modernisme en una Barcelona de luxe i la misèria. A més, hi trobaràs reportatges sobre els fenicis, el compositor Enric Granados, el castell de Montsoriu i la història de l'estafador més gran d'Escòcia. No et quedis sense el SÀPIENS d'octubre, ja al teu quiosc!
 

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto