La Fundació Reeixida recorda la lluita catalana contra el feixisme amb les Rutes de la Llibertat

El projecte vol donar a conèixer els camins d'evasió traçats per independentistes catalans durant la Segona Guerra Mundial i explicar la seva contribució en la lluita contra el feixisme

Les Rutes de la llibertat que promou la Fundació Reeixida
Les Rutes de la llibertat que promou la Fundació Reeixida Fundació Reeixida

Durant la Segona Guerra Mundial, alguns catalans que col·laboraven amb la Resistència francesa van organitzar rutes per ajudar aquelles persones que fugien de la barbàrie nazi a travessar els Pirineus. Jaume Cornudella Olivé, Joan Layret Pons, Carles Soler, Rosa M. Soler i Manuel Valls de Gomis són alguns dels passadors que van ajudar a creuar la frontera jueus, aviadors britànics i nord-americans i membres dels governs francès, belga i polonès, i que avui són recordats a les Rutes de la Llibertat que promou la Fundació Reeixida.

Aquestes rutes, que complementen els ja existents Camins de Llibertat d’Evasió, volen donar a conèixer els recorreguts que feien alguns dels militants independentistes catalans que el 1940, des de l’exili, van fundar a París el Front Nacional de Catalunya, un moviment de resistència davant l’ocupació nazi. Els seus integrants provenien d’Estat Català, Nosaltres Sols!, Esquerra Republicana de Catalunya, la CNT i la Federació Nacional d’Estudiants, entre d’altres, i col·laboraven amb els governs aliats.

La presentació de les rutes, en dos actes
La Fundació Reeixida presentarà el projecte de les Rutes de la Llibertat en dos actes, el primer dels quals tindrà lloc el 28 de maig, a les 12 h, al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera. La jornada inclourà una conferència a càrrec de l’historiador Fermí Rubiralta i comptarà amb l’assistència d’historiadors i familiars d’alguns dels passadors, com Joana Viusà Galí, filla d’un dels integrants de l’organització i a qui s’ha dedicat una de les rutes. A continuació, la presentació oficial se celebrarà el dimecres 1 de juny, a les 12 h, al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, en un acte en què també participaran historiadors i familiars dels homenatjats, com Aleix Font, que també ha donat nom a una de les rutes. 

Podeu consultar tota la informació sobre el projecte al web de les Rutes de la Llibertat, juntament amb les biografies dels seus protagonistes. A més, les rutes s’han traçat i geolocalitzat a l’App Wikiloc per posar-les a l’abast de la ciutadania.