OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

Hem acolorit la història!

A l'especial 11 de setembre sobre les dones de la Guerra Civil, hem acolorit diverses imatges en blanc i negre, un procés que ha implicat un treball exhaustiu que us expliquem a continuació

29 d'agost de 2018

Qui és la dona de la fotografia de portada de l'especial 11 de setembre del SÀPIENS? Per què és en color si la imatge original era en blanc i negre? Responem per parts: el personatge és la periodista Marina Ginestà, que es va retratar de miliciana tot i que mai no ho va ser. La imatge original, que es va fer molt famosa, era en blanc i negre, però nosaltres l'hem acolorit, aquesta i nou més. I per què? Per aconseguir 10 fotografies de la Guerra Civil com si haguessin estat fetes ahir; és a dir, que no tinguessin la pàtina d'antigor que solen traspuar les fotos acolorides.


SAP198


Són algunes de les imatges que il·lustren aquest especial 11 de setembre, un número sobre dones escrit per dones, un número en què 12 col·laboradores habituals de la revista fan un retrat de 12 dones que van viure durant la Guerra Civil en diferents bàndols, contextos i escenaris.

Entre 8 i 16 hores de feina per a cada imatge
Però tornem a la feina d'acolorir les imatges. Aquest no ha estat un repte fàcil. Acolorir les imatges en blanc i negre no es fa amb un simple cop de clic amb el programa Photoshop. Cal documentar-se, cal fragmentar bé els objectes i, sobretot, cal treballar a fons la profunditat dels colors perquè sembli que van ser fetes abans-d'ahir. Hi ha una dada que impacta, i és que s'han necessitat entre 8 i 16 hores per retocar cadascuna de les imatges!

En tres passos
La feina d'acoloriment implica tres passos: documentar-se sobre els colors dels uniformes, perfilar els objectes i establir la gamma de colors base i, finalment, treballar la profunditat dels colors per dotar-los de naturalitat. Tot un repte que vam proposar a AJJ Estudi i que han assolit amb escreix. A continuació, podeu veure l'abans i el després d'algunes de les fotografies retocades. En la primera trobareu Marina Ginestà, i, en la segona, el casament de tres parelles de milicians que es van casar el 19 de setembre del 1936 a l'Hotel Colón de la plaça Catalunya.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto