S'HO MEREIXEN
Elles també haurien de tenir un carrer. Envia la teva proposta
Elles també haurien de tenir un carrer
Actualitat

L'aqüeducte que va fer créixer Roma

Construït al segle I dC, la infraestructura Anio Novus ha permès als experts determinar el desenvolupament tecnològic, econòmic i social de la civilització romana

Redacció
29 de juny de 2015
Aqüeducte Anio Novus
Aqüeducte Anio Novus
En època dels emperadors Calígula i Claudi, els romans van decidir aprofitar l'aigua de la conca del riu Aniene —que neix en els Simbruini, la cadena de muntanyes que es troba entre les regions del Laci i els Abruços— per abastir la ciutat de Roma. I amb aquest objectiu, cap a l'any 52 dC van construir l'aqüeducte Anio Novus, del qual avui encara es poden contemplar parts a la Piazza di la Porta Maggiore.

Ara, la Universitat d'Illinois, acaba de publicar un estudi on es calcula per primer cop de manera fiable la quantitat d'aigua que transportava aquella infraestructura. A partir dels sediments acumulats han pogut calcular el nivell mitjà de l'aigua que fluïa per l'interior de l'aqüeducte, i s'ha estimat un cabal d'uns 1.400 litres per segon (1,4 metres cúbics d'aigua). Feia temps que els experts intentaven esbrinar aquestes xifres, ja que al llarg de la història els càlculs havien estat rudimentaris i deficients. En aquest darrer estudi s'ha tingut en compte tant la velocitat de l'aigua com el procés de sedimentació. Els experts han conclòs que l'aqüeducte és un dels elements que millor retrata el desenvolupament tecnològic, econòmic i social de la civilització romana. En bona mesura, gràcies a aquesta estructura, durant el segle I dC la població de Roma es va gairebé duplicar i va passar d'uns sis- cents mil habitants a gairebé un milió.

Subscriu-t'hi

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

El Noi del Sucre

100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí, el gran líder del sindicalisme català

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto