OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

L'arribada de l'‘Homo sapiens' a la Península va ser una de les causes de l'extinció dels neandertals

La competència per sobreviure va jugar un paper decisiu en la desaparició d'aquesta espècie

Laura Quero
24 d'octubre de 2016
Excavació de la cova Eirós (Galícia) -  IPHES / USC
Excavació de la cova Eirós (Galícia) - IPHES / USC
Una investigació realitzada per l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i la Universidade de Santiago de Compostela ha revelat un dels motius de l'extinció dels neandertals: l'estrès poblacional generat per l'arribada de l'‘Homo sapiens' a la península Ibèrica. Va ser en aquest moment que les dues espècies van entrar en competència, fet que va tenir un paper decisiu en el destí dels neandertals.

L'estudi, publicat a la revista científica ‘Quaternary Science Reviews', s'ha basat en l'anàlisi de 208 restes de petits vertebrats trobades a cova Eirós, un jaciment arqueològic situat a la província de Lugo, a Galícia. Les mostres daten del Paleolític mitjà (fa uns 40.000 anys) i del Paleolític superior inicial (fa 32.000 anys). Els microvertebrats aporten informació valuosa sobre l'ecosistema (clima, vegetació…) en el qual van habitar, és per això que són una eina clau per aprofundir en el coneixement de l'evolució humana.

La investigació també ha estat clau per determinar les condicions ambientals i climàtiques en les quals van viure les comunitats neandertals i els primers humans anatòmicament moderns, els ‘Homo sapiens'. Es tractava d'una època inestable pel que fa al clima, caracteritzat per temperatures més fredes i plujoses que les actuals i per un progressiu refredament que va donar lloc a l'última glaciació.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto