OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

L'‘Homo erectus' caminava com nosaltres

Diverses petjades d'1,5 milions d'anys trobades a Kenya són "indistingibles" de les d'humans moderns

Daniel F. Galeote
15 de juliol de 2016
Peu humà al costat d'una petjada d''Homo erectus' -  Kevin Hatala
Peu humà al costat d'una petjada d''Homo erectus' - Kevin Hatala
Tot i que descobriments anteriors han suggerit que disposava d'unes cames llargues adequades per caminar o córrer sobre dos peus, la falta d'evidències fòssils ha obstaculitzat la investigació sobre la manera de caminar de l'‘Homo erectus'.

La troballa ha permès a un equip dirigit per Kevin Hatala, de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva i de la Universitat George Washington, comparar vuit de les empremtes més ben conservades amb d'altres deixades pels habitants de la zona, que normalment caminen descalços. El resultat: són "estadísticament indistingibles", el que indica que la mecànica i l'anatomia del peu és similar. Les petjades fossilitzades mostren un arc, un taló arrodonit i un dit gros alineat en paral·lel a la resta de dits.

D'acord amb estimacions de massa corporal, els investigadors també han determinat que les empremtes van ser deixades per diversos mascles adults. Sostenen que aquest fet apunta a un cert nivell de cooperació entre homes, potser fins i tot a comportaments socials similars als humans, com ara la divisió sexual en la recerca d'aliments.

La troballa de 22 empremtes a la zona es va publicar per primera vegada el 2009 a la revista ‘Science'. Llavors, ja es va suggerir que els ‘Homo erectus' posseïen una locomoció bípeda "essencialment moderna". El nou estudi, publicat aquesta setmana a la revista ‘Scientific Reports', inclou gairebé un centenar de petjades.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto