OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

La mítica gran inundació xinesa va ser real

Els geòlegs relacionen un diluvi que va tenir lloc fa 4.000 anys amb l'origen de la civilització xinesa

Daniel F. Galeote
9 d'agost de 2016
'El riu Groc trenca el seu curs', de Ma Yuan (1160-1225)
'El riu Groc trenca el seu curs', de Ma Yuan (1160-1225)
Un grup de geòlegs han trobat evidències d'un desastre natural que podria estar vinculat amb la llegendària fundació de la civilització xinesa. La tradició explica que l'heroi Yu va dragar el riu Groc després d'una gran inundació, i així va rebre el mandat diví d'establir la primera dinastia xinesa i convertir-se en emperador.

L'equip, liderat per científics xinesos, ha publicat a ‘Science' com uns sediments han permès reconstruir una història que va tenir lloc fa 4.000 anys. Producte d'una esllavissada, les roques van caure sobre la vall del riu Groc i van crear una enorme presa de terra d'uns 200 metres d'altura, bloquejant el riu durant mesos. Quan la presa es va trencar, una inundació va assolar els camps que l'aigua va trobar al seu pas.

La inundació hauria estat realment desastrosa, una de les pitjors arreu del món en els últims 10.000 anys, rere la fi de l'última edat de gel, quan el desglaç va fer pujar el nivell del mar.

Un terratrèmol, el causant del desastre
Segons els investigadors, la causa del despreniment hauria estat un terratrèmol. Gràcies a la datació de diversos esquelets de nens que van morir quan casa seva es va ensorrar, aparentment a causa del sisme, els autors de l'estudi situen la inundació al voltant del 1920 aC: el fang va tapar les esquerdes del sòl provocades pel terratrèmol menys d'un any després que l'habitatge s'esfondrés.

Les dates resulten especialment rellevants perquè fan coincidir la crescuda del riu Groc, i possiblement el sorgiment de la civilització xinesa, amb el pas de l'edat de pedra a la de bronze. En definitiva, tot i que alguns historiadors dubten de l'existència de la dinastia Xia i consideren el diluvi una llegenda posterior inventada per legitimar el domini imperial, els autors de l'estudi assenyalen que les evidències descobertes almenys donen veracitat a la idea que la dinastia Xia podria haver existit.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto