En record d'Antoni Sella

Col·laborador de SÀPIENS des dels inicis, acabava de rebre el Premi Eugeni Molero per un dels seus articles. Us convidem a llegir-lo

4 de juliol del 2021
Autor
Clàudia Pujol

Consternats per la mort d'Antoni Sella

Diumenge 4 de juliol va morir a l'Hospital Duran i Reynals de Bellvitge, després d'una llarga malaltia, el periodista Antoni Sella i Montserrat. Nascut a Sitges el 1962 i llicenciat en Antropologia Cultural, Sella es va dedicar al periodisme des de ben jove, primer a la redacció de L'Eco de Sitges i després com a corresponsal comarcal de diversos mitjans, com El Periódico de Catalunya o La Vanguardia. També va ser un dels primers col·laboradors de la revista SÀPIENS.

El 2005 va ser nomenat director del Consorci del Patrimoni de Sitges, l'òrgan que gestiona els museus locals i el Palau Maricel, càrrec que va ocupar fins al 2011. El 2013 va ser nomenat director de L'Eco, coincidint amb la nova etapa del setmanari, i va deixar-ne la direcció l'estiu passat per l'avançat estat del seu càncer.

Un parell de setmanes abans de morir va ser reconegut amb el Premi Eugeni Molero en la modalitat de periodisme escrit, pel seu article Sitges 1642. Els galions perduts de la guerra dels Segadors, publicat al número 220 del SÀPIENS (juliol 2020). Un article que hem decidit publicar per homenatjar Sella i perquè pugueu gaudir de la seva ploma brillant. El trobareu més avall. El seu últim reportatge ha estat Tots els enigmes dels ibers, que podeu llegir en el número de SÀPIENS de juliol que acaba de sortir al quiosc.

Llegiu el reportatge 'Sitges 1642. Els galions perduts de la guerra dels Segadors'

Publiquem el reportatge amb què Antoni Sella va guanyar el Premi Eugeni Molero en la modalitat de periodisme escrit. Un article que va ser la portada del número 220 de SÀPIENS en què el periodista s'endinsava en la investigació subaquàtica que cerca alguns dels imponents vaixells que van participar en el gran combat naval de la guerra dels Segadors, l'anomenada batalla de Barcelona. Al web us vam oferir un tast multimèdia del reportatge, amb vídeos, imatges i un document inèdit. 

Dels vikings als ibers: altres reportatges d'Antoni Sella

En l'últim any, Antoni Sella va ser l'autor de tres reportatges de portada de SÀPIENS. A més de l'article sobre la recerca dels galions perduts (a dalt), Sella va escriure el reportatge sobre els vikings i el que desgrana els misteris dels ibers.

Vikings: ni tan salvatges, ni tan pirates
Al número 226 (gener 2021), Antoni Sella, la historiadora Laia San José Beltrán i el genetista Carles Lalueza Fox ens van transportar a l'era daurada dels vikings, entre els segles VIII i XI, i els van donar l'oportunitat de redimir-se de nombrosos estereotips. A través d'un personatge imaginari, Sella va recrear la veritable vida d'un viking, un relat que ens parlava de grangers diligents i pirates a temps parcial, d'homes respectuosos amb el cos i els drets de les dones i, també, combatents ferotges, polítics assemblearis i artistes refinats.

Portada SÀPIENS 226 (gener 2021)

 

Tots els enigmes dels ibers
En el número que és ara al quiosc, Antoni Sella feia tornar a la vida el món perdut dels ibers, una civilització que, tot i ser una de les més importants de l'edat del ferro europea, va caure en l'oblit fins que, al segle XIX, van tenir lloc les primeres descobertes arqueològiques. A l'article de portada del SÀPIENS de juliol, Sella completava algunes peces del trencaclosques d'aquests pobles: set engimes als quals s'ha posat llum gràcies a treballs arqueològics recents. Us convidem a llegir el seu darrer article al SÀPIENS. Sabem que va ser feliç escrivint-lo.

misteri ibers dobleweb