OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any per poc més de 3 € al mes!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

Noves troballes avancen l'ocupació humana del sud-est dels EUA

Un ganivet de pedra i restes de mastodont suggereixen que els humans habitaven Florida 1.500 anys abans del que es creia

Daniel F. Galeote
17 de maig de 2016
Esquelet de mastodont al Museu Americà d'Història Natural -  Ryan Somma
Esquelet de mastodont al Museu Americà d'Història Natural - Ryan Somma
L'estudi d'un ganivet de pedra i ossos i fems de mastodont trobats en un embornal submarí mostra que els éssers humans van arribar al nord de l'estat de Florida fa 14.550 anys. Les troballes daten de 1.500 anys abans del moment en què es creia que els primers humans havien arribat a la zona.

Les peces, recuperades després de més d'un centenar d'immersions al fons del riu Aucilla, explicarien que la colonització del continent americà hauria estat més complexa del que es pensava. El lloc ja es coneixia als anys noranta, però fins ara no s'havien recuperat evidències acceptades per la comunitat científica. Amb les noves proves, l'embornal podria passar a ser considerat el jaciment arqueològic més antic del sud-est dels Estats Units. L'estudi, dut a terme per un equip dirigit pel professor Jessi Halligan, de la Universitat de l'Estat de Florida, i el professor Michael Waters, de la Universitat A&M de Texas, ha estat publicat a la revista ‘Science Advances'.

Mentre Halligan i Waters excavaven el jaciment, Daniel Fisher, paleontòleg de vertebrats de la Universitat de Michigan, es va dedicar a examinar un ullal de mastodont excavat dues dècades abans. Segons el professor, la dent mostra una sèrie de talls paral·lels fets per humans per treure-la del crani, "uns solcs que, juntament amb les noves datacions per radiocarboni, indiquen activitat humana molt abans del que generalment s'accepta". La investigació també apunta al fet que "els humans i la megafauna van coexistir durant almenys 2.000 anys".

Fins ara, els humans de la cultura Clovis estaven considerats els habitants més antics de la zona, a la qual van arribar fa uns 13.200 anys. Waters afirma que "la datació dels artefactes dóna suport a l'evidència que els humans podrien haver emigrat cap al sud des d'Alaska fa uns 16.000 anys en embarcacions resseguint la costa, ja que el Canadà va romandre bloquejat per una capa de gel durant 2.000 anys més".

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto