Troben al Regne Unit les petjades humanes més antigues d'Europa

L'erosió del mar ha tret a la llum el rastre de cinc individus de 800.000 anys d'antiguitat en una platja de la costa britànica de Norfolk

Costa de Norfolk
Costa de Norfolk
12 de febrer del 2014
Autor
Carla Galisteo
Arqueòlegs del Museu Britànic, del Museu d'Història Natural de Londres i de la Universitat Queen Mary han descobert, a la costa de Norfolk, a l'est d'Anglaterra, les petjades humanes més antigues conegudes fins ara a Europa, d'uns 800.000 anys d'antiguitat. Han aparegut en una platja de la localitat de Happisburgh, després que l'erosió produïda per les ones del mar retirés els sediments que les recobrien i les posés al descobert.

Es tracta d'aproximadament cinquanta petjades fossilitzades que corresponen a un grup d'uns cinc individus d'una espècie humana primitiva, que podria ser l'‘Homo antecessor'. Aquesta espècie, que es va extingir fa uns 600.000 anys, era bípeda i tenia una estructura corporal similar a la dels humans moderns. El descobriment se suma a anteriors troballes en la zona d'utensilis per a la caça que daten de fa un milió d'anys, per la qual cosa ofereix noves dades sobre com eren i com vivien els habitants del territori quan la Gran Bretanya estava encara unida per terra a l'Europa continental.

Els investigadors han fet fotografies i han realitzat models en tres dimensions de les petjades, que corresponen tant a adults com a nens. En les més ben conservades s'han pogut identificar talons, arcs i fins i tot dits. La grandària de la més gran, d'entre 25 i 26 centímetres, ha permès realitzar un càlcul aproximat de l'altura de l'individu, un home que feia 1,70 metres. Una altra, d'entre 18 i 21 centímetres, sembla correspondre a una dona, mentre que les més petites oscil·len entre 14 i 16 centímetres i corresponen a nens.

La importància de la troballa rau en el fet que és la petjada humana més antiga localitzada fora d'Àfrica i proporciona una evidència directa dels primers humans coneguts al nord d'Europa. Fins ara, les tres petjades més antigues del món –i anteriors a les de Norfolk– es trobaven en el continent africà, d'on es creu que els primers humans prehistòrics van aparèixer fa uns dos milions d'anys.

La troballa ha estat publicada a la revista científica ‘Plos One'.