Troben una ciutat subterrània a Cambodja

La descoberta d'una complexa xarxa urbanística prop del temple d'Angkor ha aportat noves dades sobre els orígens de l'imperi khmer

Un dels temples d'Angkor Vat
Un dels temples d'Angkor Vat
21 de juny del 2013
Autor
Carla Galisteo
Un equip d'arqueòlegs ha descobert les restes d'una ciutat construïda fa 1.200 anys sota els temples de Mahendraparvata, a 60 quilòmetres al nord del temple d'Angkor, a Cambodja. Fins ara, es coneixia l'existència dels monuments enmig de la jungla, però la tècnica de rastreig per làser LIDAR ha permès detectar al seu subsòl un paisatge urbà planificat que demostra que l'indret va ser una gran ciutat connectada amb la capital de l'imperi khmer.

La tecnologia LIDAR (Light Detection and Ranging) s'utilitza per fer escàners cartogràfics des de l'aire. Registrant la distància que hi ha fins al sòl a través d'un làser, permet crear un mapa tridimensional detallat de l'àrea explorada. El sistema pot penetrar vegetació densa i cobrir grans extensions de territori. Així, els investigadors han pogut pentinar quilòmetres de selva fins a detectar una complexa xarxa de canals, avingudes i carreteres en un indret que a simple vista semblava una muntanya plena de solcs i forats naturals.

Aquesta revelació confirma que Mahendraparvata era una ciutat i no un simple conjunt d'edificis. A més, l'enllaç d'aquesta urbs amb l'imponent temple d'Angkor ha revelat que la capital de l'imperi khmer no era simplement un punt central amb nuclis urbans dispersos i allunyats, sinó tot un conjunt densament ocupat. Sembla que la seva extensió va ser gairebé quatre vegades major que la que s'estimava ―35 quilòmetres quadrats en comptes de 9.

La ciutat de Mahendraparvata va ser construïda fa 1.200 anys, 350 abans que Angkor. Això ha fet creure als experts que va ser el vertader origen de la civilització khmer. En aquest indret és on hauria estat proclamat monarca Jayavarman II l'any 802, i on s'hauria iniciat la construcció de l'imperi que va dominar gran part del sud-est asiàtic fins al segle XV. Una altra dada descoberta és que la seva població vivia de la importació d'aliments de les zones rurals, i que va ser aquesta dependència de l'exterior sumada a les sequeres les que van provocar el col·lapse de la civilització, en comptes de la invasió dels tailandesos com es creia fins ara.