Actualitat

Visites a la Mina d'Aigua del Masnou

El subsòl del municipi maresmenc amaga 28 galeries que recorren 27 quilòmetres, una xarxa que va solucionar l'escassetat d'aigua

14 de març de 2019
La mina d'aigua del Masnou
La mina d'aigua del Masnou

El Masnou dels segles XVIII i XIX era un poble amb un nucli urbà petit i amb una població que vivia de l’agricultura i la pesca. Els habitants tenien un problema: la manca d'aigua, ja que el municipi no gaudia de cursos d’aigua continus que poguessin abastir els masnovins. Aquests sabien que l'aigua de la pluja s'infiltrava cap al subsòl i van començar a fer pous per arribar-hi i extreure-la per abastir les seves llars. Els pous estaven proveïts de cordes, politges i galledes i l’aigua es pujava a la superfície manualment. Com que aquesta pràctica no era gaire còmoda, els propietaris dels masos i les famílies més benestants van encarregar la construcció d’unes canalitzacions que arribessin i portessin l’aigua fins a les cases: la Mina d'Aigua del Masnou.

La Mina està formada per 28 galeries subterrànies excavades a partir del segle XVIII que recorren 27 quilòmetres pel subsòl de la població, una infraestructura que va permetre canalitzar l'aigua fins als dipòsits i safareigs de la ciutat i que va solucionar el problema de l'escassetat d'aigua. A dia d'avui, hi ha tres mines que encara estan en funcionament: la de Malet, la Cresta i la Murot‐Patrana.

Si voleu endinsar-vos-hi, cada segon diumenge de mes el Museu Municipal de Nàutica del Masnou organitza visites guiades a la Mina. Al llarg del recorregut sota terra, s'explica com funcionava el complex sistema de galeries des de la deu d'aigua fins a cada casa. La visita dura una hora i ofereix una explicació històrica de l'origen de les mines, com es van construir i qui són els propietaris. Després, es baixa al tram de mines que està condicionat per a la visita, uns 40 metres, i, finalment, es visita un safareig particular (si la disponibilitat dels propietaris ho permet). Durant la visita també s’hi accedeix a un refugi antiaeri.

mina2

Dades d'interès:

  • Data de les visites: Els dies 10 de març, 14 d’abril, 12 de maig, 9 de juny, 14 de juliol, 11 d’agost*, 8 de setembre, 13 d’octubre, 10 de novembre i 8 de desembre.
  • Hora: A les 11 h.
  • Lloc: Plaça d'Ocata, el Masnou, Barcelona. 

*L'11 d'agost hi haurà visita en francès (11h) i en anglès (12h).

Inscripció prèvia: Per gaudir de la visita cal inscriure-s’hi prèviament enviant un e-mail a museu.nautica@elmasnou.cat o trucant al 93 557 18 30.

Subscriu-t'hi

Portada del número 204 del SÀPIENS (març 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto