OFERTA ESPECIAL -40%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Catalunya

[DOCUMENTS INÈDITS] Els papers perduts de l'Arxiduc Carles d'Àustria

Publiquem una selecció dels documents de l'arxiu del govern de Carles d'Àustria trobats per l'historiador Àngel Casals i SÀPIENS a l'Archivio di Stato di Napoli

SÀPIENS i l’historiador Àngel Casals van viatjar el 2009 a Nàpols —i més concretament a l’Archivio di Stato— per tal de consultar la documentació emmagatzemada dins del fons del Consiglio de Spagna. Després de diverses visites a aquesta seu, van poder examinar un veritable tresor documental: l’arxiu del govern de Carles d’Àustria durant la guerra de Successió, més de 6.000 documents de l’época que mai ningú no havia examinat, entre els quals, les nombroses cartes enviades per Ramon de Vilana-Perles, secretari de Carles d’Àustria. 

Aquests documents, escrits per un dels homes amb més poder al Principat i, per tant, que més informació tenia del desenvolupament dels fets, incloien cartes a militars, a la cort de Viena, al plenipotenciari anglès Mitford Crowe, indicant-li que havia d’aconseguir recursos per finançar la guerra.

1 Carta de Carles d'Àustria
Carta de Carles d'Àustria
Carta de Carles d'Àustria

Carta de Carles d'Àustria escrita el setembre de 1705 sobre la decisió de desembarcar per Barcelona, que aclareix un dels punts menys clars dels primers anys de la guerra de Successió.

2 La decisió d'ocupar Barcelona
La decisió d'ocupar Barcelona
La decisió d'ocupar Barcelona

Document que recull la decisió d'iniciar l'ocupació de Barcelona amb l'atac sobre la fortalesa de Montjuïc. La resolució es va prendre el 1705 en una reunió privada entre el comte de Petersborough, el cap de l'Armada angloholandesa; el príncep alemany Darmstadt i Carles d'Àustria.

3 La persecució dels botiflers
La persecució dels botiflers
La persecució dels botiflers

Un dels aspectes més desconeguts del govern de Carles d'Àustria a Catalunya és la persecució i repressió dels botiflers. Aquest document, emès entre el març i l'abril de 1707, recull noms de nobles, ciutadans barcelonins i pagesos de la zona de l'Empordà.

4 La precarietat de les tropes aliades
La precarietat de les tropes aliades
La precarietat de les tropes aliades

Aquest document és una bona prova de la precarietat en què es trobaven les tropes aliades l'any 1711. La consulta que li fa arribar a Carles d'Àustria un general austríac reclòs a Saragossa, demostra el penós estat dels seus exèrcits: "Las tropas, especialmente las Imperiales y Portuguesas que ha seis meses que faltan de pagamentos".

5 La caiguda de Girona
La caiguda de Girona
La caiguda de Girona

Aquest document, del 17 de gener de 1711, anticipa la caiguda de Girona a mans borbòniques, cosa que es produiria vuit dies després. Malgrat les constants peticions de socors enviades per la Generalitat i els jurats gironins des del novembre de 1710, la defensa de la ciutat es va organitzar tard i amb pocs mitjans.

6 El general català Rafael Nebot
El general català Rafael Nebot
El general català Rafael Nebot

Document sobre l'acció del general català Rafael Nebot al Pont de la Montanyana (Ribagorça) i que demostra la duresa del conflicte. S'hi explica que, el 31 de juliol de 1712, Nebot després "de haver entrado con los voluntarios de a pie y a cavallo el dia 27 degollando toda su guarnición que consistía en un capitán y 50 soldados".

7 La desconfiança de Vilana-Perles
La desconfiança de Vilana-Perles
La desconfiança de Vilana-Perles

En aquest document, Vilana-Perles es malfia de la falta de correu. I és que en la fase final de la guerra, la informació de tot allò que passava a l'exterior arribava a Barcelona amb comptagotes. El paper descriu molt bé el secretisme dels oficials britànics i la manera com van allargar tant com van poder la comunicació oficial del seu abandonament de Catalunya i de la guerra.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto