OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Catalunya

Pere Forès: "Fa cent cinquanta anys que Catalunya és pionera en tecnologia submarina"

Admirador de Narcís Monturiol, el director d'Ictineu Submarins culmina un ambiciós projecte que permetrà prevenir catàstrofes i explorar les profunditats marines

Víctor Farradellas
Pere Farnes2
Pere Farnes2 Maria Rosa Vila

Amb només vint-i-dos anys va construir el seu propi veler i hi va navegar pel Mediterrani. Dissenyador industrial, maquetista i especialista en materials, Pere Forès és sobretot un gran apassionat de la tecnologia i les profunditats marines, vocació que, assegura, porta als gens.

El nom d'Ictineu és un clar homenatge a Narcís Monturiol.
Des de petit que sento una gran admiració per aquest personatge. Potser perquè el meu avi és de Figueres, com ell, o per la lectura de l'Assaig sobre l'art de navegar per dessota de l'aigua, que va escriure l'any 1867. Professionalment, Monturiol va liderar un projecte d'equip usant el mètode científic, i això m'ha inspirat a l'hora de treballar.

Quina ha estat la contribució de Monturiol a la tecnologia submarina?
Va inventar un sistema de regeneració de l'aire de dins del submarí. En un temps en què només es coneixia el motor de vapor, va fer servir un compost químic que per una banda generava calor per al motor i per l'altra generava l'oxigen de la cabina. També va ser el primer a donar forma de peix a l'aparell amb els Ictineu I i II. I tot plegat sense que morís ningú! Mai no va tenir cap accident. En una prova de resistència, es va submergir amb una vintena de persones durant vuit hores. Un segle i mig després de la seva mort, enginyers de tot el món encara utilitzen els seus avenços per dissenyar i construir submarins.

Sembla que va ser un home avançat a la seva època.
Però va morir arruïnat i durant dècades ha estat injustament oblidat. Crec que encara no se li ha atorgat el mèrit i el reconeixement que es mereix. Alguns, però, sí que van veure el seu potencial, com Jules Verne, que va concebre el capità Nemo de les Vint mil llegües de viatge submarí a partir del que va llegir de Monturiol a la premsa.

I ara vostè pren el relleu amb el projecte Ictineu 3. En què consisteix?
Estem acabant la construcció del primer submarí civil català per a usos científics. Ens vam plantejar aquest projecte després de la catàstrofe del petrolier Prestige. Ens vam adonar que surt molt car llogar un submarí que arribi a grans profunditats, per tant es tracta d'un servei públic que volem oferir a Catalunya. L'Ictineu 3 serà el novè aparell del món que podrà baixar fins a grans profunditats: fins a mil dos-cents metres, cosa que representa arribar a territoris inexplorats del subsòl marí.

Un cop en funcionament, espera fer alguna troballa en particular?
Qualsevol que pugui contribuir a la ciència i a la societat. Des de noves espècies que no depenguin de la llum del sol per sobreviure i de les quals es podrien treure principis actius per curar malalties, fins a estudis que contribueixin a la recerca històrica. Arqueològicament, és clar, també ens agradaria fer alguna descoberta que fos significativa per a la humanitat.

Quines dificultats comporta treballar en un jaciment sota l'aigua?
Un dels grans esculls de l'arqueologia submarina és la pressió de l'aigua a grans profunditats. Això obliga a treballar amb braços robòtics incorporats als submarins, que no tenen la delicadesa de les mans d'un arqueòleg. A canvi, però, el submarí permet que els experts puguin observar directament el jaciment durant molta estona, i estudiar així la situació abans de cap actuació.

Quins són els treballs més importants que s'han fet en arqueologia submarina?
Jo destacaria la recuperació de tres mil àmfores d'un vaixell etrusc portada a cap pel Departament de Recerques Arqueològiques Subaquàtiques francès, o tota l'exploració que es va dur a terme amb el Titanic.

Els caçadors de tresors s'han interessat per la seva tecnologia?
No en volem saber res, de caçadors de tresors! Les empreses que desenvolupen aquestes activitats van en contra de la ciència: es dediquen a destruir jaciments a causa de l'ús intensiu d'aspiradors. A més, com que només busquen beneficis econòmics, sovint actuen d'esquena a la llei.

I els equips científics estrangers?
Internacionalment hem tingut força repercussió. Monturiol i el seu equip van ser pioners en aquest terreny, i després de cent cinquanta anys ens hem tornat a posar al capdavant en tecnologia submarina. La nostra empresa ha desenvolupat un producte molt innovador i modern: les bateries més avançades per a vehicles submarins, i això crida l'atenció del mercat estranger.

Quan veurem en marxa l'Ictineu 3?
Vam obrir una campanya de micromecenatge per donar-hi l'empenta final i ja hem aconseguit més de la meitat del capital. Tots els noms dels particulars que contribueixin al projecte apareixeran al carenat de la nau. Un cop en marxa, l'Ictineu 3 serà un dels pocs submarins que podrà descendir a tanta profunditat, i convertirà Catalunya en la sisena potència mundial pel que fa a exploració submarina.

Sembla que l'última frontera no és a l'espai, sinó sota l'aigua!
La tecnologia aeroespacial és la que més s'assembla a la submarina, pel que fa a complexitat i inversió de recursos. Avui en dia, és més fàcil explorar la superfície de Mart que les profunditats subaquàtiques. Per això, quan comencem les immersions, tindrem davant tot un món desconegut. No ens acabarem tot el que hi ha per explorar i serem els primers arreu on anem!

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto