OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any per poc més de 3 € al mes!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Catalunya

Qui va ser el principal impulsor del Museu d'Arqueologia de Catalunya?

Francesc Martorell i Peña va deixar totes les seves col·leccions a Barcelona a condició que el consistori construís un museu

Arnau Cònsul (text), Xavier Llovera (assessorament)
Actual seu del MAC a la muntanya de Montjuïc, a Barcelona
Actual seu del MAC a la muntanya de Montjuïc, a Barcelona

Nascut el 1822 a Barcelona, el corredor de canvi Francesc Martorell i Peña tenia un gran interés pel passat i un marcat esperit aventurer, molt en consonància amb el romanticisme del segle XIX que evocava viatges a terres llunyanes a la recerca de ruïnes de l’antiga Roma, d’Egipte, dels monuments megalítics, de les pintures rupestres… En un dels seus viatges a les illes Balears, Martorell topà amb la cultura talaiòtica i això canvià radicalment la seva vida. La seva activitat fou viatjar allí on sabia que podria augmentar els seus coneixements i els seus mostraris: Itàlia, Suïssa, França…

La primera col·lecció 
No va ser fins més tard que va començar la seva tasca en territori català: a ell devem la descoberta del jaciment ubicat a la plana Basarda, a Santa Cristina d’Aro, i els estudis sobre les fortificacions i tombes d’Olèrdola, Sant Miquel d’Eramprunyà, Sant Pere de Casserres i alguns monuments megalítics. També és gràcies a la seva passió que l’actual Museu d’Arqueologia de Catalunya disposa d’un fons important d’objectes de més enllà dels territoris catalans. En el seu testament va deixar totes les seves col·leccions a la ciutat de Barcelona a condició que el consistori es comprometés a construir un museu i una biblioteca públics. La nova institució es va inaugurar el 25 de setembre del 1882 i aviat va prendre el nom de Museu Martorell d’Arqueologia i Història Natural.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto