OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Dones

Francesca Bonnemaison i la primera biblioteca per a noies obreres

La pedagoga va convertir la biblioteca parroquial en un centre per a les dones que no tenien accés a la universitat anomenat Biblioteca Popular de la Dona

Agnès Rotger
Francesca Bonnemaison
Francesca Bonnemaison

Francesca Bonnemaison sempre va estar al rovell de l'ou. Era filla única d'una família amb botiga a la Rambla de Barcelona, i quan es va casar ho va fer amb Narcís Verdaguer, advocat i polític cosí de mossèn Cinto. Era al Liceu quan van esclatar les bombes, i va viure sobre Els Quatre Gats on Picasso, Rusiñol i companyia hi feien tertúlies. 'Doña' Paquita Verdaguer hauria pogut dedicar-se a la llar i a participar en accions caritatives per apedaçar la misèria que patien els obrers al final del segle XIX i les primeres dècades del XX, però ella era, en paraules seves, una "dona forta". Forta i inquieta. I sense trencar res, sempre amiga de l'Església i defensant l'ordre i la família per sobre de tot, va fer una gran revolució per a les dones de Barcelona.

Tot va començar quan, el 1909, el rector de Santa Anna li va proposar de fer-se càrrec de la biblioteca de la parròquia. Li va donar cinc-centes pessetes i cent llibres i així va néixer la primera biblioteca per a noies obreres. Les seves intencions coincidien amb els nous corrents de feminisme conservador, partidari de la formació de les dones i d'una certa autonomia, però respectant sempre l'ordre social i la sagrada prioritat de fer d'esposa i mare. Aquella Biblioteca Popular de la Dona, tan modesta al principi, va tenir un èxit espaterrant. Al cap d'un any van haver de traslladar-se a un local més gran, i al mateix temps que creixien les sòcies va anar creixent l'oferta del centre. Ja no era una biblioteca on les noies treballadores anaven després de missa a buscar patrons per cosir: va arribar a ser una institució cultural de primer ordre, on dones de totes les classes podien llegir novel·les, assajos o llibres especialitzats, estudiar de la mà dels millors experts, assistir a conferències, aprendre idiomes o fer esport. Les classes eren comparables a les de la universitat —on les dones encara no tenien accés— i incloïen matèries tècniques o científiques que fins llavors no havien estat al seu abast. I fins i tot hi havia bar i restaurant! És cert que totes havien d'arribar deu minuts abans de l'hora de classe per pregar a la Mare de Déu de Montserrat, però la llibertat que es respirava al que després es va anomenar Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, era insòlita.

La guerra civil i l'exili
L'aventura es va acabar amb l'esclat de la guerra civil: Bonnemaison, compromesa amb la Lliga Regionalista (en va fundar la secció femenina) va seguir Cambó a l'exili el 1936, i des d'allà va ajudar tant com va poder al triomf dels insurrectes. Quan va tornar, el 1941, l'Institut ja estava en mans de la Falange i va perdre el seu esperit. Va morir el 1949, decebuda. Ni la dictadura ni després l'esquerra no la va reivindicar, perquè era incòmoda per a tots. Però la seva feina —d'inspiració conservadora i paternalista, però que va donar ales a milers de barcelonines— es recorda a l'actual Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto