OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Dones

Maria de Cervelló, al rescat dels captius

Al segle XIII va fundar la branca femenina de l'orde dels mercedaris

Agnès Rotger
Maria de Cervelló en una de les capelles de la Mercè de Barcelona
Maria de Cervelló en una de les capelles de la Mercè de Barcelona Wikimedia Commons

Tothom sap que la Mare de Déu de la Mercè i santa Eulàlia són copatrones de Barcelona. Molta menys gent sap que la ciutat també està protegida per santa Madrona, i encara són menys els que coneixen el paper de santa Maria de Cervelló. Diu la història que aquesta última era una noia de família benestant, nascuda el 1230 al carrer de Montcada (al Palau dels Cervelló, més endavant també anomenat dels Giudice), que des de petita va demostrar una gran vocació religiosa.

Voluntat de ferro 
El seu confessor, el prior del convent de la Mercè, va guiar els passos de la Maria, i a divuit anys va professar i va començar una vida de pregària i d'actuacions pietoses seguint la filosofia de l'orde mercedari, que havia fundat sant Pere Nolasc feia pocs anys.

Durant una temporada, la Maria va seguir vivint a la casa familiar, encara que en rebutjava l'opulència: vivia pobrament en un entorn de luxe. Quan va morir el seu pare va convèncer la mare de vendre els títols i gairebé tot el patrimoni familiar i donar els diners als mercedaris per a la redempció dels captius cristians dels sarraïns, que era la missió de l'orde. De fet, el nom complet de l'organització era Orde Reial i Militar de Nostra Senyora de la Mercè de la Redempció dels Captius. Era una dona amb empenta i carisma, i el 1265 va aconseguir el permís per fundar la branca femenina dels mercedaris. Els seus objectius eren els mateixos que els dels seus companys masculins, encara que elles no prenien el "quart vot", que era el que obligava els frares a intercanviar-se personalment pels presos si era necessari per aconseguir que els alliberessin.

Una mà amiga
No va caldre fer aquest gest heroic perquè la Maria es convertís en una persona estimada i venerada a Barcelona. Atenia els malalts de l'hospital i els captius alliberats, i ja de més gran, es deia que també ajudava els mariners i pescadors de maneres més heterodoxes: caminant sobre les aigües per salvar-los quan hi havia tempesta. Aquests miracles i la devoció de la gent van portar l'Església a canonitzar-la el 1692. Se la representa amb un vaixell a la mà i també se la coneix com a Maria dels Socors.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto