QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Dones

María Luz Morales, la gran senyora de la premsa

El juliol de 1936, amb 47 anys, es va convertir en directora de 'La Vanguardia'

Agnès Rotger
Retrat de María Luz Morales
Retrat de María Luz Morales

El juliol del 1936, un comitè obrer va prendre el control de la redacció del diari La Vanguardia. Gaziel, home d'ordre, va haver de fugir, i la plaça de direcció va quedar vacant. Llavors, els representants de la redacció, administració i tallers van proposar que el substituís María Luz Morales. Era l'única dona periodista que treballava al diari, i ja amb 47 anys tenia un llarg recorregut i un gran prestigi professional entre els col·legues. La seva passió era escriure sobre el cinema, el teatre i la moda, i no tenia cap interès a posar-se al capdavant del diari. Tot i així, va acceptar l'oferta –empesa per les seves conviccions de persona d'esquerres–, deixant clar que seria un càrrec temporal.

La primera moda
Nascuda el 1889 a Galícia, Morales es va traslladar de petita a Barcelona, on va trobar un ambient que va alimentar les seves inquietuds intel·lectuals: va estudiar a l'Institut de Cultura per a la Dona de la Francesca Bonnemaison, i després a la Facultat de Filosofia i Lletres. I quan el 1923 la revista El hogar i la moda (germen de Lecturas) va convocar un concurs per buscar directora, ella s'hi va presentar perquè necessitava feina. Tot i que era el seu primer contacte amb el periodisme, va guanyar la plaça. La seva escriptura era fresca, molt lluny del refistolament que era tan habitual en alguns mitjans, i el punt de vista, obert, modern i compromès. Agradava molt als lectors, i fins i tot va cridar l'atenció dels responsables de la Paramount, que després de llegir les seves crítiques de cinema –escrites sota el pseudònim de Felipe Centeno– li van oferir de fer-los d'assessora literària.

Morales treballava intensament: feia cròniques, crítiques i entrevistes per diversos mitjans; organitzava actes culturals; va escriure llibres i traduir-ne d'altres, molts d'infantils; va crear una "residència per a senyoretes estudiants" a Barcelona... i va trobar temps per donar suport als moviments galleguistes. Per tot plegat es va convertir en una institució, cosa que explica que la nomenessin directora de La Vanguardia. Però en va pagar un preu molt alt: el 1940 el règim franquista la va empresonar i la va marginar professionalment.

Anys més tard se la va rehabilitar i va tornar a escriure, però la repressió l'havia marcada profundament. El 1980 va morir la que afirmava que volia ser "simplement i senzillament una periodista", però que els que la van conèixer i llegir la recorden com "la gran senyora de la premsa".

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto