OFERTA ESPECIAL -40%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Personatges

5 curiositats sobre Benjamin Franklin i el parallamps

A més de ser un dels pares fundadors dels Estats Units, Franklin també va ser un científic i inventor prolífic. Les seves recerques relacionades amb l’electricitat el van dur a inventar el parallamps

Xavier Duran
1 Va inventar el primer parallamps de la història
Retrat de Benjamin Franklin amb el seu estel
Retrat de Benjamin Franklin amb el seu estel Wikimedia Commons

Benjamin Franklin havia estudiat a fons els fenòmens elèctrics. L’electricitat era un camp molt atractiu a mitjan segle XVIII, tant per als científics com per al públic que es divertia amb les demostracions —ell mateix en feia sovint. El 1746 es va inventar l’anomenada 'ampolla de Leiden', creada a la universitat d’aquella ciutat holandesa, que permetia emmagatzemar electricitat estàtica. Això va facilitar l’experimentació. I Franklin, observant aquelles espurnes que dins del recipient de vidre formaven una mena de fils vistosos i produïen uns sonors espetecs, va relacionar-les amb els llamps i trons de les tempestes. No va ser el primer ni l’únic a pensar-ho, però sí qui hi va donar una utilitat pràctica molt directa.

La idea d'un objecte per dirigir els llamps
En els seus experiments, havia vist que les descàrregues eren menys violentes quan es produïen en objectes punxeguts i que en aquests casos l’electricitat es podia conduir millor. D’aquí va derivar la idea d’un objecte per dirigir els llamps. Col·locat a les parts altes d’edificis i vaixells, captaria l’electricitat i la canalitzaria, eliminant el risc de causar danys.

2 Va provar el seu invent amb un estel que tenia una clau de ferro lligada
Benjamin Franklin amb el seu estel i el seu fill
Benjamin Franklin amb el seu estel i el seu fill

El 1752 va decidir comprovar la seva idea. Franklin volia observar si el campanar de l’església actuava com a atraient de llamps. Però com que el fet no es produïa, va decidir utilitzar un altre sistema: va prendre un estel i hi va lligar una clau de ferro. Per tal d’evitar que el corrent li arribés al cos, va agafar l’estel amb una cinta de seda, que es va lligar a la mà. I va sortir a passejar, amb l’únic testimoni del seu fill de 21 anys. I, efectivament, la clau va ser el primer parallamps de la història. Franklin havia confirmat que els llamps tenien natura elèctrica i que el metall els podia atreure. 

3 Va perfeccionar el seu invent després que alguns científics morissin electrocutats emulant el seu experiment
Retrat de Benjamin Franklin
Retrat de Benjamin Franklin Wikimedia Commons

Ell no n’era conscient, però l’experiment havia estat molt perillós. I això es va confirmar quan alguns científics que el van voler repetir van morir electrocutats. Franklin se’n va salvar, probablement, perquè no va sortir en el moment més intens de la tempesta. El cas és que a partir d’aquí va voler dissenyar més acuradament el seu sistema. Els edificis eren cada vegada més alts i per això va afirmar que la instal·lació era cada cop més necessària. El 1753 ho publicava en el 'Poor Richard’s Almanack', un popular anuari que ell mateix escrivia sota pseudònim.

Hi explicava com fabricar i instal·lar un parallamps, amb un bastó metàl·lic punxegut i un fil també metàl·lic que arribés fins a terra. Així, deia, el llamp caurà al bastó i l’electricitat passarà pel fil fins a terra, sense causar cap dany a la casa ni als seus habitants. I proposava que una cosa semblant es podia fer en els vaixells.

4 No va voler patentar el seu invent perquè considerava que havia de beneficiar la humanitat
Retrat de Benjamin Franklin
Retrat de Benjamin Franklin Library of Congress

Franklin no va voler patentar el seu invent, perquè considerava que havia de beneficiar tota la humanitat. Els anys següents va recollir informació sobre el seu funcionament i va fer càlculs per millorar-lo. De fet, els primers parallamps no tenien en compte la gran intensitat del corrent que podien generar els llamps i els accidents que es podien produir. 

5 Els parallamps actuals es basen en l'últim model que va presentar
Benjamin Franklin
Benjamin Franklin Wikimedia Commons

El 1762, Benjamin Franklin va presentar un nou model, en el qual es basen tots els parallamps actuals, per bé que se sol utilitzar coure en comptes de ferro perquè és molt més adequat per desactivar la càrrega elèctrica. 

L’invent no va tenir només el mèrit pràctic, sinó que també va contribuir a canviar la percepció d’alguns fenòmens naturals i a constatar la possibilitat de controlar-los a través de l’observació i l’experimentació. A més, com hem dit, Franklin aviat va protagonitzar altres activitats que van dur a canvis històrics transcendentals. Vint-i-quatre anys després del passeig sota la tempesta, els Estats Units es declaraven independents. I totes dues coses van inspirar, aquell mateix any, l’economista francès Anne-Robert Turgot per escriure un epigrama en llatí que deia: “Va arrencar la llum al cel i el ceptre, als tirans”.

Subscriu-t'hi

Portada del número 251 de SÀPIENS (febrer 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

Portada del número 251 de SÀPIENS (febrer 2023)

Dins una txeca

Ens infiltrem en els centres de tortura de la rereguarda republicana

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto