OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Personatges

6 cavalls amb història

L'Incitatus de Calígula, el Lazlos de Mahoma, el Marengo de Napoleó... Recordem uns equins que van col·laborar a forjar la història juntament amb els seus genets

Carles Padró
1 Marengo, amb Napoleó per Europa
'Napoleó creuant els Alps', de Jacques-Louis David
'Napoleó creuant els Alps', de Jacques-Louis David

Segons expliquen les cròniques, Marengo, un dels 130 cavalls que posseïa Napoleó i, sense dubte, el més famós de tots, era un preciós animal tord de raça àrab. El preferit de l’emperador feia tan sols un metre i 45 centímetres d’alçada, i fou importat d’Egipte cap a França a l’edat de sis anys. Era de constitució fèrria, ràpid i manejable, i es diu que restava impertèrrit mentre ressonaven els trets dels canons i els fusells. Durant els seus 38 anys de vida, Marengo (nom que li fou posat en honor de la batalla que Napoleó va guanyar en aquesta localitat del nord d’Itàlia, l’any 1800) va resultar ferit fins a vuit vegades i va conduir el seu amo a les cruentes batalles d’Austerlitz, Jena i Waterloo. Fou en aquesta última, lliurada el 18 de juny del 1815, quan els britànics, després de derrotar l’emperador cors, van capturar l’animal i el van traslladar a Anglaterra, on va morir anys després. El seu esquelet es conserva al National Army Museum, situat al barri londinenc de Chelsea.

2 Lazlos, fidel al profeta Mahoma
Mahoma, a cavall, rebent la submissió dels Banu n-Nadir
Mahoma, a cavall, rebent la submissió dels Banu n-Nadir

Un metre seixanta d’alçada, de caràcter notablement fogós, alegre, lleial i de gran intel·ligència. Així era Lazlos (cavall del desert), el cavall de raça àrab que Mahoma va utilitzar per fer el seu primer pelegrinatge a la Meca. Aquest esplèndid animal, regal del governador d’Egipte (qui a més va fer-li arribar joies, vestits, mel, mantega i un ase de nom Yafur), va despertar en el profeta una gran passió pels cavalls, i en especial per les eugues. Commogut per la bellesa d’aquests animals, Mahoma proclamà que “el diable mai no gosarà entrar en una tenda habitada per un cavall àrab”. Més tard, preocupat per la supervivència d’aquesta raça equina, va escriure a l’Alcorà que “com més grans de civada proporcionis al teu cavall, més pecats et seran perdonats”. El fort lligam entre Lazlos i Mahoma —que no va evitar que el profeta continués adorant també Al-Qaswà, el seu camell favorit— explica d’alguna manera l’estreta relació existent entre l’home i el cavall en la tradició musulmana.

3 Eclipsi, el millor cavall de carreres de la història
Retrat d'Eclipsi fet pel pintor anglès George Stubbs
Retrat d'Eclipsi fet pel pintor anglès George Stubbs

L'1 d’abril del 1764, un dia d’eclipsi de sol, naixia el cavall de carreres més gran de tots els temps. Eclipsi, de raça àrab i de caràcter capriciós i esbojarrat, no solament no va perdre una sola cursa en tota la seva vida, sinó que les guanyava amb una superioritat del tot insultant. Durant la seva inimitable carrera, va guanyar 25.000 lliures en premis i més de 200.000 exercint de semental. L’any 1789, després d’haver esclafat tots els seus rivals durant quasi 20 anys, el cavall va patir un còlic i va morir. El seu cadàver va ser examinat fins a l’últim detall, i les seves proporcions van ser preses com a model pel fundador del Col·legi de Veterinaris de Londres.

4 Bucèfal, amb Alexandre el Gran fins al final
Alexandre el Gran i Bucèfal, en un mosaic de la Casa del Faune de Pompeia
Alexandre el Gran i Bucèfal, en un mosaic de la Casa del Faune de Pompeia Wikimedia Commons

Segons explica la llegenda, Alexandre tenia 12 anys quan va demanar al seu pare que li proporcionés cavalls de la Tessàlia grega, famosos per ser els millors en el camp de batalla. Durant la tria, un d’ells va començar a mostrar-se especialment agressiu i a etzibar guitzes a tothom. Era a punt de ser descartat, però Alexandre no volia perdre un animal amb tanta personalitat. Filip II, contrariat per la tossuderia del seu fill, va convidar-lo a provar de dominar aquella força bruta de la naturalesa. Alexandre no solament va aconseguir muntar-lo, sinó que el va controlar amb tanta perícia que va fer plorar el seu pare. Des de llavors, Bucèfal (cap de bou), de testa ampla i pèl atzabeja, amb una taca blanca en forma d’estrella al front, va dur Alexandre a tot arreu i el va ajudar a construir un imperi de més de vint milions de quilòmetres quadrats. Bucèfal, com el seu amo, va viure al voltant de trenta anys. Va morir a la batalla de l’Hidaspes, el 326 aC, i Alexandre el va convertir en Déu i va fundar damunt la seva tomba la ciutat de Bucefàlia.

5 Babieca, el cavall de la Batalla del Cid
Estàtua del Cid a Burgos
Estàtua del Cid a Burgos Wikimedia Commons

Babieca (‘fluix’, ‘ximple’) fou el llegendari cavall que les fonts literàries, a partir del 'Cantar del mío Cid', atribueixen al cavaller castellà Rodrigo Díaz de Vivar, més conegut com a Cid Campeador. Aquest cavall, de pelatge blanc i raça nord-africana, fou obedient, àgil i veloç, especialment apte per al combat. La batalla més coneguda que van lliurar plegats cavall i genet fou precisament l’última que guanyà el Cid. Rodrigo Díaz va caure ferit de mort en una escaramussa mentre intentava conquerir València als musulmans. Segons s’explica, l’endemà, el seu cadàver va ser lligat a la sella per la seva esposa, Ximena Díaz, per tal d’espantar l’enemic, el qual va creure que el noble guerrer havia ressuscitat per continuar lluitant contra ells. Des de la mort del seu amo, Babieca no fou muntat mai més. Va morir dos anys més tard a la inusual edat de quaranta anys. Segons la tradició, fou enterrat en algun lloc del monestir de San Pedro de Cardeña, a deu quilòmetres de Burgos.

6 Incitatus, el preferit de Calígula
Estàtua de Calígula a cavall
Estàtua de Calígula a cavall

Durant el regnat de Calígula (37-41 dC), Roma importava d’Hispània uns deu mil cavalls cada any. Un d’ells es convertiria en el preferit d’aquest excèntric emperador: Incitatus (‘impetuós’). Pel que coneixem, Calígula va arribar a adorar-lo de tal manera que primer va manar construir-li una cavallerissa de marbre, i després, una casa palau amb jardí, 18 persones al seu servei i mobiliari de luxe per rebre els convidats. Trastornat, l’emperador menjava i dormia als estables al costat del seu estimat cavall, a qui cobria amb mantes de color porpra (tint reservat per als membres de la família imperial pel seu elevat cost) i carregava de collarets de pedres precioses. Els dies previs a una cursa, Calígula ordenava mantenir un silenci absolut a tota la ciutat per tal de no destorbar el descans d’Incitatus, al qual va nomenar cònsol de Bitínia. Qui gosava saltar-se la norma era executat immediatament. En una d’aquestes curses, Incitatus no va poder aconseguir la victòria. Enrabiat, l’emperador va fer executar l’auriga “lentament, perquè se senti morir”.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto