Torna Garbo, l'espia català que va enganyar Hitler

SÀPIENS celebra el número 200 tot explicant què se'n va fer després de la Segona Guerra Mundial de Joan Pujol, l'agent doble que va protagonitzar el número 1 de la revista

1. Qui era Garbo?

Joan Pujol, Garbo, va ser l'espia doble més fascinant de la història i va protagonitzar el reportatge central i la portada del número 1 de la revista (podeu llegir-lo aquí). SÀPIENS s'estrenava a quiosc amb una exclusiva mundial després de ser el primer mitjà que va consultar i publicar els documents que el govern britànic havia desclassificat. Aquí us fem un tast del personatge; per saber-ne la història completa, busqueu el número 200 a quiosc.

  1. Va ser conegut com a Arabal (pels nazis), Garbo i l'Immortal (pels anglesos).
  2. Va ser condecorat pels nazis i pels anglesos. El 29 de juliol de 1944, Garbo va ser condecorat amb la Creu de Ferro de segona classe per l'Alt Estat Major alemany. Per no ser menys, els anglesos el van distingir amb la medalla de Member of British Empire.
  3. Va crear una xarxa fictícia de 27 agents a través de la qual va enviar uns 1.500 missatges xifrats entre el 1942 i el final de la guerra.
  4. El juny de 1944 va fer creure als nazis que el desembarcament aliat a Normandia només era una maniobra de distracció i que el desembarcament principal seria més al nord. Hitler va caure en el parany i va concentrar importants contingents al pas de Calais.
  5. Cada mes rebia un sou dels serveis secrets anglesos de 100 lliures, el triple que el salari mitjà en aquells moments a Anglaterra, i 2.000 pessetes mensuals dels serveis secrets alemanys, a les quals cal afegir-hi les 75.000 pessetes que va cobrar en acabar la guerra com a liquidació pels serveis prestats. A més, Pujol i l’MI5 van pactar que el català cobraria un 25% de les quantitats enviades per l’ambaixada alemanya a Madrid, més de 30.000 lliures, uns 5.000.000 de pessetes d’aquell temps. Al final de la guerra, els britànics van premiar Pujol amb més de la meitat del recaptat, 17.554 lliures, prop de 3.000.000 de pessetes. Avui, aquests diners equivaldrien a uns 2.000.000 d’euros!!

Si voleu saber-ne més, i esperem que així sigui, busqueu el número 200 de la revista a quiosc, que arriba amb un regal excepcional: el primer número del SÀPIENS.

Dues imatges de Garbo
Dues imatges de Garbo

2. El número 200

Per commemorar el número 200, SÀPIENS recupera la història de Garbo que va explicar al número 1 i explica què va ser de Joan Pujol després de la Segona Guerra Mundial. I sabeu què? Que Joan Pujol va continuar fent d'espia i que fins i tot va provar de ser un triple agent en la lluita contra el comunisme durant la guerra freda! A més, la revista de novembre s'acompanya del número 1, que hem reeditat per celebrar una efemèride tan important.

Felicitacions
Sou molts els que ens heu felicitat per la segona exclusiva sobre Garbo i per haver arribat al número 200. Algunes felicitacions ens han arribat a través de les xarxes, especialment a Twitter, i una altra ens ha arribat per correu postal: una carta que ens ha escrit Jordi Cuixart des de la presó de Lledoners.

Les portades dels números 1 i 200 del SÀPIENS
Les portades dels números 1 i 200 del SÀPIENS

3. Els documents

Una vegada més, SÀPIENS ha consultat documents desclassificats per preparar el seu tema central. Aquest novembre, 16 anys després de l'arribada a quiosc de la revista, hem reconstruït la història de Garbo després de la Segona Guerra Mundial després d'haver consultat nous documents recentment desclassificats. Aquí recollim alguns dels més sucosos.

4. Una nova gran troballa! Per Josep M. Solé i Sabaté

Joan Pujol 'Garbo' ha estat un dels espies més importants del segle XX per la seva actuació a Normandia. La seva intel·ligent maniobra de distracció no solament va salvar milers de vides, sinó que possiblement també va canviar el decurs de la Segona Guerra Mundial. La documentació a la qual SÀPIENS va accedir fa 16 anys va ser una fita de la historiografia catalana, com també ho és ara aquesta nova aportació documental que permet completar el periple vital d’aquest català universal

Doble espia, doble vida
Fervent antinazi a favor de la causa aliada, sempre al servei d’Anglaterra, Garbo va crear del no-res una imaginària constel·lació d’espies que passaven informació correcta als alemanys, sempre que no fos clau. Així va ser com el doble espia va aconseguir enredar la intel·ligència nazi. Gràcies a la investigació de Jordi Finestres per a SÀPIENS, ara sabem que fins i tot va provar de ser un triple agent en la lluita contra el comunisme, ja en el marc de la guerra freda, i que va seguir contactant amb els nazis refugiats a l’Estat. Doble espia, doble vida, doble trajectòria familiar. I quants secrets que potser no sabrem mai.

El valor del secret
Sempre recordaré que en la darrera visita a Barcelona a mitjan anys 80, fou rebut per l’aleshores president, Jordi Pujol. Els dos Pujol van fer una volta per la plaça Sant Jaume, i la gent mirava el president de la Generalitat. Un conegut de tots dos va dir amb sornegueria profètica que “l’important del secret és que no sigui conegut”. Aquesta podria ser la divisa de Joan Pujol 'Garbo'.

Garbo i Araceli González Carballo, la seva primera esposa
Garbo i Araceli González Carballo, la seva primera esposa

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto