Víctimes oblidades

Abdalla Arrouche

25 anys / Mort a Madrid per impacte de bala el 19 de març del 1980

Segons la versió oficial, el jove marroquí, que feia trenta hores que havia partit de Fes (Marroc), es dirigia a la localitat francesa de Baux de Provence, on treballava vuit mesos l'any com a jornaler. Abdalla es va estirar en un banc del vestíbul de l'estació de Chamartín de Madrid a dormir i, aleshores, una parella d'agents li va reprendre el seu comportament. Al cap d'una estona, va tornar a estirar-se, sent de nou reprès pels policies. Segons l'atestat policial, "profirió palabras en una lengua desconocida" o, segons la versió del Govern Civil, va fer gestos despectius als agents. Aleshores els policies van intentar detenir-lo i traslladar-lo a la comissaria que hi havia a l'estació per "elucidar las razones que pudieron llevarle a conducirse de modo tan extraño". Durant el trajecte Abdallah va començar a córrer. En un primer moment es va afirmar que va aconseguir escapolir-se dels policies per ser localitzat una mica més tard a l'àrea de serveis de l'estació, on, en veure's reconegut, va iniciar de nou la fugida. En versions posteriors s'obviava aquest segon episodi i s'indicava que durant la fugida inicial -i única- dos nous agents es van sumar a la persecució, podent-lo agafar abans de sortir al carrer. Va ser en aquell moment quan un policia va fer un tret i, a continuació, un segon agent va disparar tres ocasions més amb el seu revòlver. Un dels trets va impactar en el perseguit.

 • Nom: Abdalla Arrouche
 • Edat: 25 anys
 • Lloc i data de la mort: Madrid, el 19 de març del 1980
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

Según la versión oficial, el joven marroquí, que hacía treinta horas que había partido de Fez (Marruecos), se dirigía a la localidad francesa de Baux de Provence, donde trabajaba ocho meses al año como jornalero. Abdalla se estiró en un banco del vestíbulo de la estación de Chamartín de Madrid a dormir y, entonces, una pareja de agentes le reprendió su comportamiento. Al cabo de un rato, volvió a estirarse, siendo de nuevo reprendido por los policías. Según el atestado policial, "profirió palabras en una lengua desconocida" o, según la versión del Gobierno Civil, realizó gestos despectivos a los agentes. Entonces los policías intentaron detenerle y trasladarle a la comisaría ubicada en la estación, para  "elucidar las razones que pudieron llevarle a conducirse de modo tan extraño". Durante el trayecto Abdallah empezó a correr. En un primer momento se afirmó que consiguió escabullirse de los policías para ser localizado un poco más tarde en el área de servicios de la estación, donde, al verse reconocido, inició de nuevo la huida. En versiones posteriores se obviaba este segundo episodio y se indicaba que en el curso de la fuga inicial y única protagonizada por Abdallah dos nuevos agentes se sumaron a la persecución, pudiéndole dar alcance antes de salir a la calle. Sería en ese momento cuando un primer policía hizo un primer disparo y  a continuación un segundo agente lo hizo en tres ocasiones más con su revólver. Uno de los disparos impactó con el perseguido.
 

 • Nombre: Abdalla Arrouche
 • Edad: 25 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Madrid, el 19 de marzo de 1980
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000