Víctimes oblidades

Ángel Esparza Basterra

28 anys / Mort a Legutio (Àlaba) per impacte de bala el 25 de novembre del 1975

Ángel Esparza va ser abatut per trets de la Guàrdia Civil el 25 de novembre del 1975, cinc dies després de la mort de Franco. Esparza viatjava de Madrid a Bilbao en autoestop i el conductor del cotxe el va deixar en un encreuament de la carretera que condueix al municipi de Legutio, a Àlaba. Segons la versió de la Guàrdia Civil, els agents van pensar que era un delinqüent perquè "parecía intentar robar un automóvil" i van disparar després que Esparza no s'aturés al crit d'"¡Alto!". La Guàrdia Civil no va notificar a la família la mort d'Esparza fins al dia següent. Els van dir que el jove "había tenido un accidente" i que es trobava en estat greu a l'Hospital Santiago Apóstol de Vitòria (Àlaba).

S'hi van desplaçar un tiet i un cosí de la víctima que, en arribar-hi, van ser informats que Esparza era mort i que la causa del decés no era un accident, sinó que era el resultat dels trets dels agents de la Guàrdia Civil, que van disparar perquè el van confondre amb un dels autors de l'atemptat que havia perpetrat ETA el dia anterior contra l'alcalde de la localitat d'Oiartzun (Guipúscoa). Posteriorment, la vídua del batlle va descartar que Esparza hagués participat en l'assassinat del marit.

 • Nom: Ángel Esparza Basterra
 • Edat: 28 anys
 • Lloc i data de la mort: Legutio (Àlaba), el 25 de novembre del 1975
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

Ángel Esparza fue abatido por disparos de la Guardia Civil el 25 de noviembre de 1975, cinco días después de la muerte de Franco. Esparza viajaba de Madrid a Bilbao en autoestop y el conductor del coche le dejó en un cruce de la carretera que conduce al municipio de Legutio (Álava). Según la versión de la Guardia Civil, los agentes pensaron que era un delincuento porque “parecía intentar robar un automóvil” y dispararon después que Esparza no se parara después de escuchar las voces de "¡Alto!". La Guardia Civil no notificó a la familia la muerte de Esparza hasta el día siguiente, cuando llamaron para informarles que el joven “había tenido un accidente”,  y que se encontraba grave en el Hospital Santiago Apóstol de Vitoria. 

Un tío y un primo de la víctima se desplazaron al centro hospitalario, donde un agente de la Policía Municipal amigo de la familia, les informó que Ángel Esparza no estaba herido sino muerto, y  no como resultado de un accidente, sino por disparos de la Guardia Civil, que le confudieron con uno de los autores del atentado que había perpetrado ETA el día anterior contra el alcalde del municipio de Oiartzun (Guipúzcoa). Con posterioridad, la viuda del alcalde descartó que la víctima hubiera participado en el asesinato de su marido.

 • Nombre: Ángel Esparza Basterra
 • Edad: 28 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Legutio (Álava), el 25 de noviembre de 1975
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000