Víctimes oblidades

Aurelia Jiménez García

30 anys / Morta a Cortes (Navarra) per impacte de bala el 24 d'agost del 1980

La matinada del 24 d'agost del 1980, el vigilant nocturn d'una empresa va trucar a la Guàrdia Civil per avisar d'un robatori que s'estava produint, probablement, d'alumini. Llavors, una dotació es va traslladar al lloc dels fets i un dels seus membres, el guàrdia civil José López Barranquero, va donar la veu d'"alto" en veure dues ombres, però no va ser obeït. A continuació va disparar dos trets a l'aire i dos més contra les dues persones, Aurelia Jiménez i una companya seva. Malgrat la clara trajectòria de les bales, la versió oficial va dir que els trets tenien l'ànim d'intimidar-les i no ferir-les. Una de les bales va impactar contra el coll de la víctima i li provocà la mort immediata. El guàrdia civil autor dels trets va ser jutjat a l'Audiència Provincial de Pamplona i va ser condemnat a set mesos de presó i a pagar una indemnització al marit de la víctima d'un milió i mig de pessetes i de 250.000 pessetes a cadascun dels seus sis fills, com a autor d'un delicte d'imprudència temerària amb resultat d'homicidi.
 

 • Nom: Aurelia Jiménez García
 • Edat: 30 anys
 • Lloc i data de la mort: Cortes (Navarra), el 24 d'agost del 1980
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

En la madrugada del 24 de agosto de 1980, el vigilante nocturno de una empresa llamó a la Guardia Civil para avisar de un robo que se estaba produciendo, probablemente de aluminio. Entonces, una dotación se trasladó al lugar de los hechos y uno de sus miembros, el guardia civil José López Barranquero, dio la voz de "alto" al ver dos sombras, pero no fue obedecido. A continuación disparó dos disparos al aire y otros dos contra las dos personas, Aurelia Jiménez y una compañera suya. Pese a la clara trayectoria de las balas, la versión oficial dijo que los rasgos tenían el ánimo de intimidarlas y no herirlas. Una de las balas impactó contra el cuello de la víctima, provocando su muerte inmediata. El guardia civil autor de los disparos fue juzgado en la Audiencia Provincial de Pamplona y fue condenado a siete meses de prisión ya pagar una indemnización al marido de la víctima de un millón y medio de pesetas y de 250.000 pesetas en cada uno de sus seis hijos, como autor de un delito de imprudencia temeraria con resultado de homicidio.
 

 • Nombre: Aurelia Jiménez García
 • Edad: 30 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Cortes (Navarra), el 24 de agosto de 1980
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000