Víctimes oblidades

Carlos Hernández Expósito

29 anys / Mort a Madrid per impacte de bala el 18 de juliol del 1976

El 18 de juliol del 1976, en el primer aniversari del cop d'estat franquista després de la mort de Franco, una trentena de bombes van explotar en diverses localitats espanyoles, entre les quals, Madrid. Mentre es produïen les explosions a la capital espanyola, Hernández era en un bar situat a uns tres-cents metres d'una caserna de la Guàdia Civil. En va sortir a dos quarts de tres de la matinada i a dos quarts de set del matí se certificava la seva mort a l'Institut Anatòmic Forense. Segons una nota feta pública per la Direcció General de Seguretat, uns agents de la Guàrdia Civil van advertir la presència de tres individus a prop de la seva caserna. Els agents van donar l'"alto" i, en veure que els sospitosos fugien, els van perseguir, tot disparant alguns trets. A la nota es deia que, posteriorment, es va localitzar un jove ferit de bala "en un descampado sito en la calle Ramón Molina, esquina a la de Herminia Puertas, se localizó a un joven herido de un disparo, quien fue inmediatamente trasladado a la casa de socorro desde donde tras los primeros auxilios, se le condujo a la Residencia 1 de Octubre [hoy Hospital 12 de octubre], en la que ingresó cadáver". A la nota hi havia diversos errors: els noms correctes dels carrers són Ramiro Molina i Herminio Puertas, i no fan cantonada, ja que són paral·lels.

 • Nom: Carlos Hernández Expósito
 • Edat: 29 anys
 • Lloc i data de la mort: Madrid, el 18 de juliol del 1976
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

El 18 de julio de 1976, en el primer aniversario del golpe de estado franquista tras la muerte de Franco, una treintena de bombas explotaron en varias localidades españolas, entre ellas Madrid. Mientras se producían las explosiones en la capital española, Hernández se encontraba en un bar situado a unos trescientos metros de un cuartel de la Guardia Civil. Salió a las dos y media de la madrugada ya las seis y media de la mañana se certificaba su muerte en el Instituto Anatómico Forense. Según una nota hecha pública por la Dirección General de Seguridad, unos agentes de la Guardia Civil advirtieron la presencia de tres individuos cerca de su cuartel. Los agentes dieron el "alto" y, al ver que los sospechosos huían, les persiguieron, realizando algunos disparos. En la nota se decía que, posteriormente, se localizó a un joven herido de bala “en un descampado sito en la calle Ramón Molina, esquina a la de Herminia Puertas, se localizó a un joven herido de un disparo, quien fue inmediatamente trasladado a la casa de socorro desde donde tras los primeros auxilios, se le condujo a la Residencia 1 de Octubre [hoy Hospital 12 de octubre], en la que ingresó cadáver”. En la nota había varios errores: los nombres correctos de las calles son Ramiro Molina y Herminio Puertas, y no hacen esquina, ya que son paralelas.

 • Nombre: Carlos Hernández Expósito
 • Edad: 29 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Madrid, el 18 de julio de 1976
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000