Víctimes oblidades

Claudio Clemente Martín i Anacleto Asenjo Águeda

15 i 87 anys / Morts a Madrid per impacte de bala el 24 d'octubre del 1982

El 24 d'octubre del 1982, el vehicle en el qual viatjava Claudio Clemente Martín acompanyat d'un altre jove va aixecar les sospites d'una dotació policial, que va començar a seguir el vehicle i que, en trucar al 091, es va assabentar que el cotxe havia estat robat. El cotxe patrulla va fer senyals amb els llums i va encendre la sirena amb la intenció de detenir els ocupants del vehicle, que no van fer cas de les indicacions dels agents. Llavors es va iniciar una persecució fins que el vehicle robat va derrapar al carrer Virgen de Aranzazu de Madrid i va atropellar una mare que passejava la seva filla en un cotxet, abans d'encastar-se contra un vehicle que estava aparcat. El nadó, de sis mesos, va morir immediatament i la mare va quedar greument ferida. Després de l'impacte, els ocupants van fugir a peu i els policies van reprendre la persecució. L'agent Manuel Buján Aseroy va disparar a l'aire i l'agent José Alfonso Gil va disparar cinc vegades. Un dels trets va posar fi a la vida d'un dels joves sospitosos, Claudio Clemente, i un altre va impactar contra un vianant, Anacleto Asenjo, que també va morir. El segon ocupant del vehicle, Fancisco Javier Pro de la Cruz, va ser detingut poc després al seu domicili amb una ferida de bala al maluc.

Segons el fiscal, en el moment de dur-se a terme el judici, José Alfonso Gil va disparar sense assegurar-se "de la proximidad de otras personas ni adoptó las más elementales medidas precautorias a fin de evitar causar lesiones, despreciando los más usuales y primarios deberes de cautela".

 • Noms: Claudio Clemente Martín i Anacleto Asenjo Águeda
 • Edats: 15 i 87 anys, respectivament
 • Lloc i data de la mort: Madrid, el 24 d'octubre del 1982
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

El 24 de octubre de 1982, el vehículo en el que viajaba Claudio Clemente Martín acompañado de otro joven levantó las sospechas de una dotación policial, que empezó a seguir el vehículo y que, al llamar al 091, supo que el coche había sido robado. El coche patrulla hizo señales con las luces y encendió la sirena con la intención de detener a los ocupantes del vehículo, que no hicieron caso de las indicaciones de los agentes. Entonces se inició una persecución hasta que el vehículo robado derrapó en la calle Virgen de Aranzazu de Madrid y atropelló a una madre que paseaba a su hija en un cochecito, antes de empotrarse contra un vehículo que estaba aparcado. El bebé, de seis meses, murió en el acto y la madre quedó gravemente herida. Tras el impacto, los ocupantes huyeron a pie y los policías reanudaron la persecución. El agente Manuel Buján Aseroy disparó al aire y el agente José Alfonso Gil disparó cinco veces. Uno de los disparos acabó con la vida de uno de los jóvenes sospechosos, Claudio Clemente, y otro impactó contra un transeúnte, Anacleto Asenjo, que también murió. El segundo ocupante del vehículo, Fancisco Javier Pro de la Cruz, fue detenido poco después en su domicilio con una herida de bala en la cadera.

Según el fiscal en el momento de celebrase el juicio, "de la proximidad de otras personas ni adoptó las más elementales medidas precautorias a fin de evitar causar lesiones, despreciando los más usuales y primarios deberes de cautela".

 • Nombres: Claudio Clemente Martín y Anacleto Asenjo Águeda
 • Edades: 15 y 87 años, respectivamente
 • Lugar y fecha de la muerte: Madrid, el 24 de octubre de 1982
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000