Víctimes oblidades

David Wilson

37 anys / Ferit a Sabadell (Vallès Occidental) per repressió al carrer el 19 de febrer del 1976

En el context d'unes mobilitzacions que havien començat unes setmanes abans, el 12 de febrer del 1976, a Sabadell (Vallès Occidental), es va celebrar una manifestació del sector de l'ensenyament que va comptar amb la participació de professors, mestres, pares i alumnes i que va ser durament reprimida per la policia. L'endemà la situació va empitjorar, quan els antidisturbis van carregar contra una manifestació, també del sector de l'ensenyament, en què participaven molts nens, alguns dels quals van resultar lesionats. Els dies següents es van celebrar nombroses assemblees en diferents sectors i el de la construcció es va declarar en vaga. A més, la Coordinadora Local de Comissions Obreres va convocar una jornada de vaga per al 19 de febrer.

Aquell dia, a la nit, la policia va dissoldre violentament una manifestació en què participaven unes sis mil persones. Hi va haver un mínim de trenta ferits, alguns de gravetat. Mentre es produïen les càrregues policials, el professor d'anglès David Wilson es trobava a l'acadèmia on treballava. Segons el testimoni de dos joves que es van refugiar de la policia a l'acadèmia, Wilson va entrar en una de les habitacions i va apartar els alumnes que miraven les càrregues policials de la finestra, va abaixar les persianes i, per allunyar-los del perill, els va fer anar al vestíbul, on no hi havia finestres. Llavors, des d'una habitació contigua es va escoltar "assassins, assassins!", un crit que s'adreçava als policies. En escoltar-ho, Wilson va entrar a l'habitació, segurament amb la intenció d'abaixar les finestres i apartar els alumnes, però llavors es va escoltar un soroll ben fort i, tot seguit, crits. Wilson havia rebut l'impacte d'una bala de goma a la cara.

Uns moments abans, el passeig de Manresa –la via que podia veure's des de les finestres de l'acadèmia– s'havia quedat desert, després d'una intervenció policial. Llavors, havia baixat un home d'un autobús i cuatre o cinc policies l'havien colpejat sense que aquest hagués fet res. L'havien colpejat contundentment fins a deixar-lo inconscient. Va ser aquest excés policial el que va provocar que una de les persones que eren a la finestra de l'acadèmia, segurament un professor, cridés "assassins, assassins!". El mateix testimoni va veure com els policies intentaven buscar la porta d'entrada a l'acadèmia, però com que era lateral, no la van trobar. Amb Wilson ferit, el director de l'acadèmia va trucar a la Policia Municipal i els va explicar la situació en què es trobaven. Hi van arribar dos cotxes patrulla, que van traslladar els estudiants que vivien més lluny i van aconsellar prudència als que havien de tornar a casa caminant. Paral·lelament, Wilson va ser traslladat a la clínica Santa Fe. En el centre mèdic se li va diagnosticar "una herida contusa en labio superior e inferior, contusión craneal recuperada, de pronóstico GRAVE, por agresión de Policía Armada en Sabadell". Segons el diari Sabadell, Wilson va ser donat d'alta el dia 23. Però no gaire després, i per complicacions derivades de l'impacte rebut, el professor va morir. Malgrat la recerca feta en diversos arxius, es desconeix el dia que va morir. Es va contactar amb la vídua i els fills de Wilson, però, tot i que inicialment estaven disposats a col·laborar en la investigació que va culminar en el llibre Vides truncades: Repressió, víctimes i impunitat a Catalunya (1964-1980), de David Ballester, després van decidir no donar cap informació sobre la mort del professor.

 • Nom: David Wilson
 • Edat: 37 anys
 • Lloc i data dels fets: Sabadell (Vallès Occidental), el 19 de febrer del 1976
 • Lloc i data de la mort: 1976 (es desconeix la data exacta)
 • Causa de la mort: impacte de bala de goma
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

En el contexto de unas movilizaciones que habían empezado unas semanas antes, el 12 de febrero de 1976, en Sabadell (Vallès Occidental), se celebró una manifestación del sector de la enseñanza que contó con la participación de profesores, maestros, padres y alumnos y que fue duramente reprimida por la policía. Al día siguiente la situación empeoró cuando los antidisturbios cargaron contra una manifestación, también del sector de la enseñanza, en la que participaban muchos niños, algunos de los cuales resultaron lesionados. Los días siguientes se celebraron numerosas asambleas en distintos sectores y el de la construcción se declaró en huelga. Además, la Coordinadora Local de Comisiones Obreras convocó una jornada de huelga para el 19 de febrero.

Ese día, por la noche, la policía disolvió violentamente una manifestación en la que participaban unas seis mil personas. Hubo al menos treinta heridos, algunos de gravedad. Mientras se producían las cargas policiales, el profesor de inglés David Wilson se encontraba en la academia donde trabajaba. Según el testimonio de dos jóvenes que se refugiaron de la policía en la academia, Wilson entró en una de las habitaciones y apartó a los adolescentes de la ventana, bajó las persianas para alejarlos del peligro y los mandó al vestíbulo, donde no había ventanas. Entonces, desde una habitación contigua se escuchó "¡asesinos, ¡asesinos!", un grito que se dirigía a los policías. Al escucharlo, Wilson entró en la habitación, seguramente con la intención de bajar las ventanas y apartar a los alumnos, pero entonces se escuchó un ruido muy fuerte y, a continuación, gritos. Wilson había recibido el impacto de una bala de goma en la cara.

Unos momentos antes, el paseo de Manresa –
la vía que podía verse desde las ventanas de la academia– se había quedado desierto, después de una intervención policial. Entonces, un hombre se había apeado de un autobús y cuatro o cinco policías le habían golpeado sin que éste hubiera hecho provocación alguna. Lo golpearon contundentemente hasta dejarlo inconsciente. Fue este exceso policial lo que provocó que una de las personas que estaban en la ventana de la academia, seguramente un profesor, gritara "¡asesinos, asesinos!". El mismo testigo vio cómo los policías intentaban buscar la puerta de entrada de la academia, pero al ser lateral, no la encontraron. Con Wilson herido, el director de la academia llamó a la Policía Municipal y les explicó la situación en la que se encontraban. Llegaron dos coches patrulla, que trasladaron a los estudiantes que vivían más lejos y aconsejaron prudencia a los que tenían que volver a casa a pie. Paralelamente, Wilson fue trasladado a la clínica Santa Fe. En el centro médico se le diagnosticó "una herida contusa en labio superior e inferior, contusión craneal recuperada, de pronóstico GRAVE, por agresión de Policía Armada en Sabadell". Según el diario 'Sabadell', Wilson fue dado de alta el día 23. Pero no mucho después, y por complicaciones derivadas del impacto recibido, el profesor murió. A pesar de la búsqueda realizada en varios archivos, se desconoce el día en que murió. Se contactó con la viuda y los hijos de Wilson y, aunque inicialmente estaban dispuestos a colaborar en la investigación que culminó en el libro 'Vides truncades: Repressió, víctimes i impunitat a Catalunya (1964-1980)', de David Ballester, después decidieron no dar ninguna información sobre la muerte del profesor.

 • Nombre: David Wilson
 • Edad: 37 años
 • Lugar y fecha de los hechos: Sabadell (Vallès Occidental), el 19 de febrero de 1976
 • Lugar y fecha de la muerte: 1976 (se desconoce la fecha exacta)
 • Causa de la muerte: impacto de bala de goma
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000