Víctimes oblidades

Emilio Martínez Menéndez i José Luis Montañés Gil

20 i 23 anys / Morts a Madrid per repressió al carrer el 13 de desembre del 1979

La segona setmana del desembre del 1979 van tenir lloc a Madrid diverses manifestacions estudiantils contra l'Estatuto de Centros Docentes i la Ley de Autonomía Universitaria, unes lleis que per a alguns sectors estudiantils "suponían la privatización de la educación, reforzaban el control ideológico de la derecha y los privilegios de la iglesia, consolidaban el examen de selectividad y reducían la democracia en la gestión de los centros". Una d'aquestes manifestacions va tenir lloc el 13 de desembre; hi van assistir desenes de milers d'estudiants i, al final de la protesta, es van produir greus enfrontaments amb la policia, que va carregar contra els manbifestants i van disparar bales de goma i pots de gas lacrimogen.

Els manifestants, per la seva part, responien llançant qualsevol objecte que tinguessin a mà. Malgrat que en declaracions a la seu judicial tots els membres de la Policia Nacional van afirmar haver disparat a l'aire, diversos joves van caure víctimes dels impactes rebuts. Entre ells hi havia José Luis Montañés Gil i Emilio Martínez Menéndez, que van ser abatuts a la vegada. El primer va morir immediatament i va ingressar, ja cadàver, a la Ciudad Sanitaria Provincial. El segon va ser intervingut quirúrgicament en arribar al centre sanitari, però va morir poc després de l'inici de l'operació.

 • Noms: Emilio Martínez Menéndez i José Luis Montañés Gil
 • Edats: 20 i 23 anys
 • Lloc i data de la mort: Madrid, el 13 de desembre del 1979
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: manifestació estudiantil
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

La segunda semana de diciembre de 1979 tuvieron lugar en Madrid diversas manifestaciones estudiantiles contra el Estatuto de Centros Docentes y la Ley de Autonomía Universitaria, unas leyes que para algunos sectores estudiantiles "suponían la privatización de la educación, reforzaban el control ideológico de la derecha y los privilegios de la iglesia, consolidaban el examen de selectividad y reducían la democracia en la gestión de los centros". Una de estas manifestaciones tuvo lugar el 13 de diciembre; asistieron decenas de miles de estudiantes y, al final de la protesta, se produjeron graves enfrentamientos con la policía, que cargó contra los manifestantes y dispararon balas de goma y botes de gas lacrimógeno.

Los manifestantes, por su parte, respondieron lanzando cualquier objeto arrojadizo que tenían a mano. Pese a que en declaraciones a la sede judicial todos los miembros de la Policía Nacional afirmaron haber disparado en el aire, varios jóvenes cayeron víctimas de los impactos recibidos. Entre ellos estaban José Luis Montañés Gil y Emilio Martínez Menéndez, que fueron abatidos al mismo tiempo. El primero murió de inmediato y ingresó, ya cadáver, a la Ciudad Santiaria Provincial. El segundo fue intervenido quirúrgicamente nada más llegar al centro sanitario, pero murió poco después del inicio de la operación.

 • Nombres: Emilio Martínez Menéndez y José Luis Montañés Gil
 • Edades: 20 y 23 años, respectivamente
 • Lugar y fecha de la muerte: Madrid, el 13 de diciembre de 1979
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: manifestación estudiantil
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000