Víctimes oblidades

Enrique Mesa Buscató

27 anys / Mort a Sevilla per impacte de bala el 26 de novembre del 1977

Els fets van tenir lloc a les cinc de la matinada del 26 de novembre del 1977. Un vehicle camuflat del Cos General de Policia va perseguir i detenir un cotxe que els havia semblat sospitós. Dos dels seus ocupants, Antonio Carrera i Enrique Mesa –que tenien antecedents policials–, van ser detinguts. El tercer, José Velasco, va fugir, però un dels agents el va perseguir i el va detenir. Segons la versió oficial, Enrique Mesa va donar un cop de colze a l'agent que el vigilava i va fugir. El van atrapar i acorralar a un dels edificis del carrer Virtud i, llavors, va treure una navalla i va començar a insultar i a amenaçar l'agent que anava a detenir-lo, de manera que l'inspector es va veure obligat a fer servir la seva pistola.

Segons la versió oficial, el tret va impactar-li al front, però aquesta versió dels fets va quedar desmentida per l'autòpsia, que assenyalava que la bala havia entrat per la nuca de la víctima. El policia va ser condemnat a un any de presó per delicte d'homicidi amb l'eximent "de haber obrado en cumplimiento del deber" i a pagar una indemnització de 600.000 pessetes a la família de la víctima.

 • Nom: Enrique Mesa Buscató
 • Edat: 27 anys
 • Lloc i data de la mort: Sevilla, el 26 de novembre del 1977
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Cos General de Policia

____________________________

Los hechos tuvieron lugar a las cinco de la madrugada del 26 de noviembre de 1977, cuando un vehículo camuflado del Cuerpo General de Policía persiguió y detuvo a un coche que les había infundado sospechas. Dos de sus ocupantes, Antonio Carrera y Enrique Mesa, que tenían antecedentes policiales, fueron detenidos. El tercero, José Velasco, huyó, pero uno de los agentes lo persiguió y lo detuvo. Según la versión oficial, Enrique Mesa dio un codazo al agente que le vigilaba y huyó. Lo atraparon y acorralaron en uno de los edificios de la calle Virtud y, entonces, sacó una navaja y empezó a insultar y amenazar al agente que iba a detenerle, de modo que el inspector se vio obligado a utilizar su pistola.

Según la versión oficial, el disparo le impactó en la frente, pero esta versión de los hechos quedó desmentida por la autopsia, que señalaba que la bala había entrado por la nuca de la víctima. El policía fue condenado a un año de prisión por delito de homicidio con el eximente "de haber obrado en cumplimiento del deber" y a pagar una indemnización de 600.000 pesetas a la familia de la víctima.

 

 • Nombre: Enrique Mesa Buscató
 • Edad: 27 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Sevilla, el 26 de noviembre de 1977
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Cuerpo General de Policía

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000