Víctimes oblidades

Erik Bauer

22 anys / Ferit a Madrid per impacte de bala el 7 de gener del 1980. Mort el 13 de gener a Friburg (Alemanya)

L'acròbata alemany Erik Bauer va ser ferit a dos quarts de nou de la matinada del 7 de gener del 1980 a conseqüència d'una ràfega de metralladora disparada per un sentinella de l'edifici de la Direcció General de la Guàrdia Civil de Madrid. L'artista es trobava a la ciutat participant en el IX Festival Mundial de Circ, on havia estat premiat amb un 'Oscar' individual. Segons la versió oficial, el vehicle en què anava Erik Bauer en companyia del seu germà Pierre circulava en direcció contrària pel carrer Guzmán el Bueno i va xocar amb la part posterior de diversos vehicles que es trobaven aparcats; intentaren atropellar un agent que hi havia a la porta principal de la Direcció General de la Guàrdia Civil i no obeïren les ordres d'"Alto!" que se li van donar. Va ser llavors que un agent va disparar una ràfega des del terra, on s'hauria llançat per evitar l'escomesa del cotxe. L'autor dels trets va ser el guàrdia civil Jacinto Matarraz Benéitez. Durant el consell de guerra, celebrat quatre anys després, va explicar que "ja havia vist el cotxe del ciutadà alemany al carrer de Sotomayor des de la garita de la Direcció General. […]. El cotxe venia en direcció prohibida i li vaig donar l'alto quatre o cinc cops. En lloc de parar va venir cap a mi. Em vaig refugiar darrere de la garita i vaig disparar. Venia a 120 o 130 quilòmetres per hora i vaig disparar perquè intentava atropellar-me. Si el cotxe no hagués vingut contra mi, jo no hauria disparat mai".

El germà de la víctima va resultar il·lès. Erik Bauer va ser traslladat a un centre hospitalari i ingressat a l'UCI, on va entrar en un coma profund que poc després es va convertir en irreversible. El dia 12, amb el ferit en estat irreversible, es va complir el desig de la família de traslladar Erik a Alemanya, malgrat que els metges ho van desaconsellar, ja que encara tenia dues bales incrustades al crani. Va morir l'endemà d'haver estat ingressat a una clínica de la localitat alemanya de Friburg. Des del començament, el germà de la víctima va discrepar de la versió oficial; afirmava que ell i Erik es trobaven a prop de l'edifici policial perquè s'havien perdut i que ni van veure el sentinella ni van escoltar cap avís previ a rebre els impactes de bala.

 • Nom: Erik Bauer
 • Edat: 22 anys
 • Lloc i data dels fets: Madrid, el 7 de gener del 1980
 • Lloc i data de la mort: Friburg (Alemanya), el 13 de gener del 1980
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: tret d'un sentinella
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

El acróbata aleman Erik Bauer fue herido a las cuatro y media de la madrugada del 7 de enero de 1980 como consecuencia de una ràfaga de ametralladora disparada por un centinela del edificio de la Direcció General de la Guardia Civil de Madrid. El artista germano se encontraba en la ciudad participando en el IX Festival Mundial de Circo, donde había sido premiado con un 'Oscar' individual. Según la versión oficial, el vehículo en el que circulaba Erik Bauer en compañía de su hermano Pierre circulaba en dirección contraria por la calle Guzmán el Bueno, en dirección a la avenida Reina Victoria, colisionando con la parte trasera de diversos vehículos que se encontraban aparcados, intentando atropellar al guardia de la puerta principal de la Dirección General de la Guardia Civil y haciendo caso omiso a las órdenes de "¡Alto!" que se le dieron. Fue entonces cuando un agente disparó una ráfaga desde el suelo, donde se habría lanzado para evitar la acometida del coche. El autor de los disparos fue el guardia civil Jacinto Matarraz Benéitez. En el curso del consejo de guerra, celebrado cuatro años después, explicó que "ya había visto el coche del súbdito alemán en la calle de Sotomayor desde la garita de la Dirección General. […]. El coche venía en dirección prohibida y le eché el alto cuatro o cinco veces. En vez de parar vino contra mí. Me refugié detrás de la garita y disparé. Venía a 120 o 130 kilómetros por hora y disparé porque intentaba atropellarme. Si el coche no hubiera venido contra mí, yo no habría disparado jamás". El hermano de la víctima resultó ileso. Erik Bauer fue trasladado a un centro hospitalario e ingresado en la UCI, donde entró en coma profundo que poco después se convertió en irreversible.

El día 12, con el herido en estado irreversible, se cumplió el deseo de la familia de trasladar a Erik a Alemania, a pesar de que los facultativos lo desaconsejaron, al tener todavía dos balas incrustadas en el cráneo. Una vez ingresado en una clínica de Friburgo, falleció al dia siguiente de su llegada.

Desde un primer momento, el hermano de la víctima discrepó de la versión oficial, afirmando que se encontraban cerca del edificio policial al haberse perdido y que ni vieron al centinela ni escucharon ningún aviso previo a recibir los impactos de bala.

 

 • Nombre: Erik Bauer
 • Edad: 22 años
 • Lugar y fecha de los hechos: Madrid, el 7 de enero de 1980
 • Lugar y fecha de la muerte: Friburgo (Alemania), el 13 de enero de 1980
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: disparo de un centinela
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000