Víctimes oblidades

Felipe Carro Flores

15 anys / Mort a Sestao (Biscaia) per impacte de bala el 26 de juny del 1978

A tres quarts de cinc de la matinada del 26 de juny del 1978, Felipe Carro Flores, de 15 anys, va ser tocat mortalment per trets d'una dotació del Centre Operatiu de Serveis de la Guàrdia Civil. Els fets van tenir lloc a la plaça Alfonso Churruca de Bilbao. El jove era a l'interior d'un Seat 124, aturat i amb els llums de posició encesos, un vehicle que havia estat robat pel conductor, que hauria recollit la víctima i Gabriel Yusta Bañares, de 23 anys, per anar a les festes del municipi de Gallarta. En aquell moment, probablement, estaven esperant el moment per fer un robatori en un comerç de la mateixa plaça.

Uns agents de la Guàrdia Civil es van apropar al vehicle amb la intenció d'identificar els seus ocupants, però el conductor va arrencar d'improvís i va intentar atropellar un agent, que va disparar contra el cotxe. A continuació, un altre agent també va fer ús de la seva arma. El cotxe va xocar contra unes fites, es va aturar i el conductor va fugir corrent. A l'interior del vehicle els guàrdies van trobar Felipe Carro ferit al seient del davant i a Gabriel Yusta al darrere, tots dos inconscients. Segons van declarar alguns testimonis a la premsa, "cayó sobre la hierba y estuvo esperando más de una hora a que llegara una ambulancia. Al principio le oímos gritar ¡Ay mamá!, ¡madre mía!". Tots dos van ser traslladats a l'Hospital de Cruces, on Felipe va ingressar cadàver. Gabriel presentava ferides lleus.

 • Nom: Felipe Carro Flores
 • Edat: 15 anys
 • Lloc i data de la mort: Sestao (Biscaia), el 26 de juny del 1978
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent d'identificació
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

A las cuatro y cuarenta y cinco minutos de la mañana del 26 de junio de 1978, Felipe Carro Flores, de 15 años, fue alcanzado mortalmente por disparos de una dotación del Centro Operativo de Servicios de la Guardia Civil. Los hechos tuvieron lugar en la plaza Alfonso Churruca de Bilbao. El joven se encontraba en el interior de un Seat 124, parado y con las luces de posición puestas, que había sido robado por el conductor del mismo, que habría recogido a la víctima ya Gabriel Yusta Bañares, de 23 años, para ir a las fiestas del municipio de Gallarta. En aquel momento, probablemente estuvieran esperando la ocasión para realizar un robo en un comercio de la misma plaza.

Unos agentes se acercaron al vehículo con la intención de identificar a sus ocupantes, pero el conductor arrancó de improviso, intentando arrollar a un agente, que disparó contra el coche que intentaba huir. A continuación, otro agente también hizo uso de su arma. El coche chocó contra unos mojones y se detuvo. El conductor huyó corriendo, mientras en su interior los guardias encontraron a Felipe Carro herido en el asiento delantero y a Gabriel Yusta en el trasero, ambos inconscientes. Según declararon algunos testimonios en la prensa "cayó sobre la hierba y estuvo esperando más de una hora a que llegara una ambulancia. Al principio le oímos gritar ¡Ay mamá!, ¡madre mía!". Trasladados ambos al Hospital de Cruces, Felipe ingresó ya cadáver. Gabriel presentaba heridas leves.

 • Nombre: Felipe Carro Flores
 • Edad: 15 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Sestao (Vizcaya), el 26 de junio de 1978
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de identificación
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000