Víctimes oblidades

Francisco Caballero Requejo

24 anys / Mort a Bilbao (Biscaia) per impacte de bala el 6 de novembre del 1979

La matinada del 6 de novembre del 1979, Francisco Caballero i el seu amic Lucas Martín circulaven pel barri de Cortes, a la ciutat de Bilbao (Biscaia), quan van ser interceptats per policies que circulaven en vehicles camuflats i que estaven indentificant diverses persones. Segons la versió oficial, van ser interceptats per adoptar una "actitud sospitosa". Segons aquesta versió, un agent va donar l'"alto" i va mostrar la seva placa, però Francisco Caballero, que conduïa el vehicle, va fer un "violento acelerón". Llavors, un segon inspector va col·locar la seva placa davant del parabrisa davanter, va cridar "¡Policía!" i va fer quatres trets a l'aire. El cotxe va girar per un carrer i els policies van fer nous trets a l'aire i a les rodes del vehicle.

Uns instants més tard, el vehicle de Caballero es va estavellar contra uns cotxes aparcats. El conductor havia rebut un impacte de bala al coll i ja era mort. Lucas Martín, que va sobreviure, va declarar que no van veure cap policia que els donés l'"alto", només dues persones vestides de paisà que corrien darrere del cotxe i que no van pensar que fossin policies "por falta de signos visibles de identidad".

 • Nom: Francisco Caballero Requejo
 • Edat: 24 anys
 • Lloc i data de la mort: Bilbao (Biscaia), el 6 de novembre del 1979
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent d'identificació
 • Cos policial responsable: Cos Superior de Policia

____________________________

La madrugada del 6 de noviembre de 1979, Francisco Caballero y su amigo Lucas Martín circulaban por el barrio de Cortes, en la ciudad de Bilbao (Vizcaya), cuando fueron interceptados por policías que circulaban en vehículos camuflados y que estaban indentificando a varias personas. Según la versión oficial, fueron interceptados por adoptar una "actitud sospechosa". Según esta versión, un agente dio el "alto" y mostró su placa, pero Francisco Caballero, que conducía el vehículo, dio un "acelerón violento". Entonces, un segundo inspector colocó su placa delante del parabrisas delantero, gritó "¡Policía!" e hizo cuatro disparos al aire. El coche giró por una calle y los policías hicieron nuevos disparos al aire y en las ruedas del vehículo.

Unos instantes más tarde, el vehículo de Caballero se estrelló contra unos coches aparcados. El conductor había recibido un impacto de bala en el cuello y ya estaba muerto. Lucas Martín, que sobrevivió, declaró que no vieron a ningún policía que les diera el "alto", sólo a dos personas vestidas de paisano que corrían detrás del coche y que no pensaron que fueran policías
"por falta de signos visibles de identidad".

 • Nombre: Francisco Caballero Requejo
 • Edad: 24 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Bilbao (Vizcaya), el 6 de novembre de 1979
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de identificación
 • Cuerpo policial responsable: Cuerpo Superior de Policía

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000