Víctimes oblidades

Francisco Gallego García

20 anys / Mort a Sabadell (Vallès Occidental) per impacte de bala el 29 de novembre del 1975

Segons la versió oficial, a les quatre de la matinada del 29 de novembre del 1975 la comissaria de Sabadell va rebre un avís d'uns veïns que vivien a un pis de l'avinguda de la Concòrdia. Informaven que un jove sospitós circulava pel terrat del seu edifici. Era Francisco Gallego García, de 20 anys, que era al terrat perquè els pares de la noia amb qui estava l'havien sorprès al seu domicili i ell havia fugit. Una patrulla de la Policia Armada s'hi va desplaçar. Segons la nota oficial que va fer pública la policia, els agents van donar l'ordre d'"¡Alto!", a la qual Gallego no hauria obeït, i el jove va saltar al terrat del costat. Els policies van fer "varios disparos para intimidarlo y para que desistiera de su intento de huida, siendo alcanzado por unos de los proyectiles", però va rebre l'impacte d'alguns dels projectils. Gallego García va ser traslladat a la clínica Santa Fe, on va ingressar ja cadàver. Una sentència del Tribunal Suprem va obligar l'Estat a pagar a la família del jove un milió de pessetes com a indemnització.

 • Nom: Francisco Gallego García
 • Edat: 20 anys
 • Lloc i data de la mort: Sabadell (Vallès Occidental), el 29 de novembre del 1975
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

Según la versión oficial, a las cuatro de la madrugada del 29 de noviembre de 1975, la comisaría de Sabadell recibió el aviso de unos vecinos que residían en un inmueble de la avenida Concòrdia. Informaban que un joven sospechoso circulaba por la azotea del edificio. Era Francisco Gallego García, de 20 años, que se encontraba en la azotea porque había sido sorprendido por los padres de la chica con la que estaba y había huido. Una patrulla de la Policía Armada se desplazó al lugar, subió a la azotea y sorprendió al joven. Según la nota oficial que la policía hizo pública, los agentes le dieron la orden de “¡Alto!”, a la que el joven no habría hecho caso, y saltó a una azotea contigua. Fue entonces cuando los policías hicieron "varios disparos para intimidarlo y para que desistiera de su intento de huida, siendo alcanzado por unos de los proyectiles". Gallego García fue trasladado a la clínica Santa Fe, donde ya ingresó cadáver. Una sentencia del Tribunal Supremo obligó al Estado a abonar a la familia del joven un millón de pesetas como indemnización.

 • Nombre: Francisco Gallego García
 • Edad: 20 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Sabadell (Vallès Occidental), el 29 de noviembre de 1975
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

 

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000