Víctimes oblidades

Gustavo Frecher Solana

28 anys / Ferit a Barcelona per repressió al carrer l'11 de setembre del 1977. Mort cinc dies després

La Diada de l'11 de setembre del 1977 va transcórrer pràcticament sense incidents durant tot el dia. No va ser fins a dos quarts de vuit, quan la cua de la manifestació encara es trobava baixant pel passeig de Gràcia, que alguns petits grups de manifestants van començar a fustigar els efectius policials, que durant tota la jornada havien estat desplegats a la part alta de la Rambla. Es van produir llançaments de pedres i creuaments de vehicles que van ser contestats amb pots de fum i bales de goma i els incidents es van generalitzar per tot l'eix Rambla - plaça de Catalunya. Al voltant de les deu de la nit, quan ja semblava que la tensió s'anava calmant, es va produir l'incident més greu del dia. Al carrer de Pelai, en una zona ja presa per la policia, un grup de cinc persones va entrar a un bar per protegir-se de l'actitud intimidatòria dels agents. 

De sobte, es van sentir una sèrie de detonacions i unes bales de goma van trencar les vidrieres del bar. Una d'elles va impactar contra el cap de Gustavo Frecher Solana, que no havia participat en la manifestació; havia baixat al carrer a buscar tabac. La víctima va caure al terra i va perdre el coneixement. Va ser traslladat al dispensari Pere Camps i, posteriorment, a la Residencia Sanitaria Francisco Franco, on va morir cinc dies després.
 

 • Nom: Gustavo Frecher Solana
 • Edat: 28 anys
 • Lloc i data dels fets: Barcelona, l'11 de setembre del 1977
 • Lloc i data de la mort: Barcelona, el 16 de setembre del 1977
 • Causa de la mort: impacte de bala de goma
 • Context dels fets: manifestació política
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

La Diada del 11 de septiembre de 1977 transcurrió prácticamente sin incidentes durante todo el día. No fue hasta las siete y media, cuando la cola de la manifestación todavía se encontraba bajando por Passeig de Gràcia, cuando algunos pequeños grupos de manifestantes empezaron a hostigar a los efectivos policiales, que durante toda la jornada habían sido desplegados en la parte alta de la Rambla. Se produjeron lanzamientos de piedras y cruces de vehículos que fueron contestados con botes de humo y balas de goma y los incidentes se generalizaron por todo el eje Rambla - Plaça de Catalunya. Alrededor de las diez de la noche, cuando ya parecía que la tensión se iba calmando, se produjo el peor incidente del día. En la calle de Pelai, en una zona ya tomada por la policía, un grupo de cinco personas entró en un bar para protegerse de la actitud intimidatoria de los agentes.

De repente, se escuchó una serie de detonaciones y unas balas de goma rompieron las vidrieras del bar. Una de ellas impactó contra la cabeza de Gustavo Frecher Solana, que no había participado en la manifestación; había bajado a la calle para buscar tabaco. La víctima cayó al suelo y perdió el conocimiento. Fue trasladado al dispensario Pere Camps y, posteriormente, a la Residencia Sanitaria Francisco Franco, donde murió cinco días después.

 

 • Nombre: Gustavo Frecher Solana
 • Edad: 28 años
 • Lugar y fecha de los hechos: Barcelona, el 11 de septiembre de 1977
 • Lugar y fecha de la muerte: Barcelona, el 16 de septiembre de 1977
 • Causa de la muerte: impacto de bala de goma
 • Contexto de los hechos: manifestación política
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 260 de SÀPIENS (novembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000