Víctimes oblidades

Ignacio Montoya Alonso

18 anys / Mort a Trebujena (Cadis) per impacte de bala el 2 de març del 1982

A primera hora de la tarda del 2 de març del 1982, Ignacio Montoya Alonso viatjava "de paquet" en una motocicleta conduïda pel seu cosí Antonio López Alonso. Tenia set germans i era analfabet. Tots dos eren veïns del municipi de Lebrija (Sevilla) i d'origen molt humil. Van arribar a la finca de La Doña per buscar espàrrecs i van veure una cabra. Com que tenien gana van pensar a munyir-la, però va aparèixer la mestressa de la finca, Francisca Sánchez, que els va increpar i va agafar el cotxe per acostar-se a la caserna de la Guàrdia Civil del municipi de Trebujena (Cadis), on els va denunciar per intent de robatori d'una cabra. Segons la versió oficial, els agents van desplaçar-se fins a la finca i, els joves, davant de la presència dels guàrdies, van fugir amb la moto. Poc després van passar molt a prop de la caserna i el guàrdia de portes els va donar l'"alto", però ells no van obeir. Llavors, l'agent va fer servir la seva pistola; disparà contra Ignacio, que va morir a l'acte. Posteriorment, el Govern Civil de Sevilla va insistir en el seu comunicat que els trets tenien un caràcter "intimidatorio". Unes setmanes més tard, el cosí, en declaracions a la premsa, va dir que no havia escoltat l'"alto" del guàrdia a causa del soroll de la moto i d'un camió i que el guàrdia que els havia disparat el va agafar pels cabells i el va arrossegar fins a la caserna.

 • Nom: Ignacio Montoya Alonso
 • Edat: 18 anys
 • Lloc i data de la mort: Trebujena (Cadis), el 2 de març del 1982
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

A primera hora de la tarde del 2 de marzo de 1982, Ignacio Montoya Alonso viajaba "de paquete" en una motocicleta conducida por su primo Antonio López Alonso. Ignacio tenía siete hermanos y era analfabeto. Él y su primo eran vecinos del municipio de Lebrija (Sevilla) y de origen muy humilde. Llegaron a la finca de La Doña para buscar espárragos y vieron una cabra. Como tenían hambre pensaron en ordeñarla, pero apareció la casera de la finca, Francisca Sánchez, que les increpó y cogió en el coche para acercarse al cuartel de la Guardia Civil del municipio de Trebujena (Cádiz), donde les denunció por intento de robo de una cabra. Según la versión oficial, los agentes se desplazaron hasta la finca y, los jóvenes, ante la presencia de los guardias, huyeron con la moto. Poco después pasaron muy cerca del cuartel y el guardia de puertas les dio el "alto", pero ellos no obedecieron. Entonces, el agente utilizó su pistola, disparando contra Ignacio, que murió en el acto. Posteriormente, el Gobierno Civil de Sevilla insistió en su comunicado en que los disparos tenían un carácter "intimidatorio". Unas semanas más tarde, el primo, en declaraciones a la prensa, dijo que no había escuchado el "alto" del guardia debido al ruido de la moto y de un camión y que el guardia que les había disparado le cogió del pelo y lo arrastró hasta el cuartel.
 

 • Nombre: Ignacio Montoya Alonso
 • Edad: 18 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Trebujena (Cádiz), el 2 de marzo de 1982
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000