Víctimes oblidades

Jean Michel Clabecq

20 anys / Mort a Sant Esteve d'en Bas (Garrotxa) per impacte de bala el 29 de febrer del 1980

El ciutadà francès Jean Michel Clabecq va morir a conseqüència d'un tret realitzat per un guàrdia civil a Sant Esteve d'en Bas (Garrotxa). Segons les primeres informacions sobre els fets, molt confuses, el jove havia estat durant tot el matí del 29 de febrer fent voltes per la localitat "molestant la gent" i s'apuntava la possibilitat que anés drogat. Prop de les tres de la tarda hauria intentat entrar a la caserna de la Guàrdia Civil armat amb una navalla, i va ser aleshores que hauria rebut els trets per part de l'agent que prestava servei de vigilància a la porta. També es va especular que hauria perdut la vida com a resultat d'un enfrontament en un control de carretera, que la víctima podia ser un veí de la localitat, o bé per un accident de trànsit. Finalment, el Govern Civil va fer pública una nota de premsa en què es deia que Clabecq havia mort en un control de carretera.

Un cop van ser informats dels fets, els pares del jove es van desplaçar des de Le Mans (França), on residien, a Olot (Garrotxa), per fer-se càrrec de les restes del seu fill. El 4 de març, en companyia d'un representant del consolat francès a Barcelona, ​​van donar poders a un advocat perquè iniciés accions legals, si esqueia, contra l'autor dels trets i, sobretot, per desmentir el fet que la víctima actués sota els efectes de la droga en el moment de produir-se la seva mort. Finalment, els pares no van poder presentar una querella, ja que aquesta circumstància no es recollia en passar el sumari a la jurisdicció militar.

 • Nom: Jean Michel Clabecq
 • Edat: 20 anys
 • Lloc i data de la mort: Sant Esteve d'en Bas (Garrotxa), el 29 de febrer del 1980
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

El ciudadano francés Jean Michel Clabecq, de 20 años, perdió la vida como consecuencia de un disparo realizado por un guardia civil en la localidad gerundense de Sant Esteve d’en Bas el 29 de febrero de 1980. Según las  primeras informaciones sobre los hechos, muy confusas, el joven había estado durante toda la mañana del 29 de febrero dando vueltas por la localidad "molestando a la gente" y se apuntaba la posibilidad de que estuviera drogado. Cerca de las tres de la tarde habría intentado entrar en el cuartel de la Guardia Civil armado con una navaja, y fue entonces cuando habría recibido los disparos, por parte del agente que prestaba servicio de vigilancia en la puerta. Aunque también se especuló en que hubiera perdido la vida como resultado de un enfrentamiento en un control de carretera, que la víctima podía ser un vecino de la localidad, o bien por un accidente de tráfico. Finalmente, el Gobierno Civil hizo pública una nota de prensa en la que se decía que Clabecq había muerte en un control de carretera.

Una vez fueron informados de los hechos, los padres del joven se desplazaron desde Le Mans (Francia), donde residían, a Olot (Garrotxa), para hacerse cargo de los restos de su hijo. El 4 de marzo, en compañía de un representante del consulado galo en Barcelona, ​​dieron poderes a un abogado para que iniciara acciones  legales, si era procedente, contra el autor de los disparos y, sobre todo, para desmentir el hecho de que la víctima actuara bajo los efectos de la droga en el momento de producirse su muerte. Finalmente, los padres no pudieron presentar una querella ya que esta circunstancia no se contemplaba al pasar el sumario a la jurisdicción militar.

 

 • Nombre: Jean Michel Clabecq
 • Edad: 20 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Sant Esteve d'en Bas (Garrotxa), el 29 de febrero de 1980
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000