Víctimes oblidades

Joaquín Mendoza Lavera

17 anys / Mort a Feria (Badajoz) per impacte de bala el 25 d'agost del 1980

Les circumstàncies de la mort de Joaquín Mendoza no van ser aclarides fins al 2018, quan un periodista va reconstruir els fets. Joaquín havia anat a Feria per les festes d'aquest municipi de Badajoz. Cap a les onze de la nit del 25 d'agost del 1980, la víctima, el seu cosí Paco Becerra i un amic van pujar a uns barrancs amb la intenció de fer les seves necessitats. Segons va escriure el periodista, "Joaquín se ha puesto a defecar separándose un poco de los dos amigos. ‘¡Vámonos, Joaquín!’, le dicen estos cuando terminan. Esperad un segundo, voy enseguida. Y en ese momento, emerge una sombra de un pequeño bancal. ‘¿Quién anda por ahí?’, preguntan los chavales". Es tractava del guàrdia civil Juan Martínez Píriz, que va fer un primer tret. Els amics de Joaquín van sortir corrent carrer avall, com va veure Claudio Martínez, un mestre fill de la localitat, que tornava de comprar un gelat, mentre la seva sogra li deia: "parece que han tirado unos cohetes". Segons després es va sentir una segona detonació, realitzada a uns deu metres de distància de la víctima, que va morir a l'acte. El tret va quedar camuflat entre l'estrèpit i la garriga de la música i la festa. La Guàrdia Civil va oferir tres versions sobre els fets, i en totes –substancialment diferents– es va faltar a la veritat.

 • Nom: Joaquín Mendoza Lavera
 • Edat: 17 anys
 • Lloc i data de la mort: Feria (Badajoz), el 25 d'agost del 1980
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

Las circunstancias de la muerte de Joaquín Mendoza no fueron esclarecidas hasta 2018, cuando un periodista reconstruyó los hechos. Joaquín había ido a Feria por las fiestas de este municipio de Badajoz. Sobre las once de la noche del 25 de agosto de 1980, la víctima, su primo Paco Becerra, y un amigo subieron a unos barrancos con la intención de hacer sus necesidades. Según el relato del periodista, "Joaquín se ha puesto a defecar separándose un poco de los dos amigos. '¡Vámonos, Joaquín!', le dicen estos cuando terminan. 'Esperad un segundo, voy enseguida'. Y en ese momento, emerge una sombra de un pequeño bancal. '¿Quién anda por ahí?', preguntan los chavales". Se trataba del guardia civil Juan Martínez Píriz, que realizó un primer disparo. Los amigos de Joaquín salieron corriendo calle abajo, tal como los vio Claudio Martínez, un maestro hijo de la localidad, que regresaba de comprar un helado, mientras su suegra le decía: "parece que han tirado unos cohetes". Segundos después se escuchó una segunda detonación, realizada a unos diez metros de distancia de la joven víctima, que falleció en el acto. El disparo quedó camuflado entre el estruendo y la algarabía de la música y la fiesta. La Guardia Civil ofreció tres versiones sobre los hechos, y en todas –sustancialmente distintas– se faltó a la verdad.

 • Nombre: Joaquín Mendoza Lavera
 • Edad: 17 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Feria (Badajoz), el 25 de agosto de 1980
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000