Víctimes oblidades

José Emilio Fernández Pérez

16 anys / Mort a Apatamonasterio (Biscaia) per impacte de bala el 24 de juny del 1978

Els fets s'han d'emmarcar en un doble metrallament que va rebre el quarter de la Guàrdia Civil de Durango (Biscaia) la nit del 24 de juny, que va ser realitzat des d'un vehicle en marxa en un interval de vint minuts. A conseqüència d'això, es va desplegar un ampli operatiu policial per capturar els autors dels trets, com ara un control al quilòmetre 34,6 de la carretera entre Apatamonasterio i el municipi d'Elorrio. Paral·lelament, Manuel Luis Cenitagoya va pujar al seu cotxe per anar a Elorrio i, de camí, va recollir tres joves que feien autoestop. Llavors, segons el seu testimoni, "no vi nada más. De pronto oímos los tiros, agachamos la cabeza". Diversos d'aquests trets van impactar en José Emilio Fernández. Segons els testimonis dels supervivents, "el control, de haberlo, no estaba señalizado". A més, segons el testimoni d'un veí d'Elorrio, quan va arribar al lloc dels fets va veure com la Guàrdia Civil estava senyalitzant el control després dels trets.

 • Nom: José Emilio Fernández Pérez
 • Edat: 16 anys
 • Lloc i data de la mort: Apatamonasterio (Biscaia), el 24 de juny del 1978
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: control
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

Los hechos deben enmarcarse en el doble ametrallamiento que recibió el cuartel de la Guardia Civil de Durango (Vizcaya) la noche del 24 de junio, que fue realizado desde un vehículo en marcha en un intervalo de veinte minutos. A continuación se desplegó un amplio operativo policial para capturar a los autores de los disparos, entre los que se encontraba un control en el kilómetro 34,6 de la carretera entre Apatamonasterio y el municipio de Elorrio. Paralelamente, Manuel Luis Cenitagoya se subió a su coche para ir a Elorrio y, de camino, recogió a tres jóvenes que hacían autoestop. Entonces, según su testimonio, “no vi nada más. De pronto oímos los tiros, agachamos la cabeza”. Varios de estos disparos impactaron en José Emilio Fernández. Según el testimonio de los supervivientes, “el control, de haberlo, no estaba señalizado”. Además, según un vecino de Elorrio, cuando llegó al lugar de los hechos “vio cómo la Guardia Civil estaba señalizando el control después de los disparos”.
 

 • Nombre: José Emilio Fernández Pérez
 • Edad: 16 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Apatamonasterio (Vizcaya), el 24 de junio de 1978
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: control
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000