Víctimes oblidades

José Félix Centenera Sánchez

28 anys / Mort a Guadalajara per impacte de bala el 14 de juny del 1981

La matinada del 14 de juny del 1981, quatre joves guàrdies civils, que estaven ebris, van baixar d'un vehicle per dirigir-se a la porta d'una discoteca de Guadalajara. Immediatament van començar a provocar un grup de set joves que es trobaven al local, entre els quals, la víctima, José Félix Centenera, i un regidor socialista de l'Ajuntament de la ciutat, Ricardo Calvo. També van insultar una noia i van agredir la germana de la víctima. Quan José Félix va preguntar, de manera pacífica segons els testimonis, als guàrdies les raons de la seva conducta, un dels guàrdies civils, Emilio Enrique Duran, que es trobava fora de servei, li va disparar a uns trenta centímetres de distància i li va causar la mort immediata. El guàrdia va fugir corrents i els seus companys ho van fer amb el seu vehicle. Tots s'acabarien entregant en una comissaria de la Policia Nacional. La nota oficial va provocar una gran indignació entre la ciutadania perquè reduïa els fets a una baralla entre dos grups de joves en la qual el guàrdia va haver de defensar-se mentre era agredit.
 

 • Nom: José Félix Centenera Sánchez
 • Edat: 28 anys
 • Lloc i data de la mort: Guadalajara, el 14 de juny del 1981
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: discussió
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

La madrugada del 14 de junio de 1981, cuatro guardias civiles, que se encontraban en estado de embriaguez, descendieron de un vehículo para dirigirse a la puerta de una discoteca de Guadalajara. Inmediatamente empezaron a provocar a un grupo de siete jóvenes que se encontraban en el local, entre ellos, la víctima, José Félix Centenera, y un concejal socialista del ayuntamiento de la ciudad, Ricardo Calvo. También insultaron a una chica y agredieron a la hermana de la víctima. Cuando José Félix preguntó, de manera pacífica según los testigos, a los guardias las razones de su conducta, uno de los guardias civiles, Emilio Enrique Duran, que se encontraba fuera de servicio, le disparó a unos treinta centímetros de distancia y le causó la muerte inmediata. El guardia huyó corriendo y sus compañeros lo hicieron con su vehículo. Todos se acabarían entregando en una comisaría de la Policía Nacional. La nota oficial provocó una gran indignación entre la ciudadanía porque reducía los hechos a una pelea entre dos grupos de jóvenes durante la cual el guardia tuvo que defenderse mientras era agredido.
 

 • Nombre: José Félix Centenera Sánchez
 • Edad: 28 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Guadalajara, el 14 de junio de 1981
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: discusión
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000