Víctimes oblidades

José Martínez Arguibay i Abdeslam Belciladji

29 anys i edat desconeguda / Morts a Barcelona per impacte de bala l'1 de juny del 1981

Aquestes dues morts es van produir en circumstàncies una mica confuses a la Rambla de Barcelona, ​​la matinada de l'1 de juny del 1981. José Martínez Arguibay i Abdeslam Belciladji van caure ferits de mort a conseqüència dels trets realitzats pels policies nacionals Basilio Jiménez García i Manuel Jiménez Gómez, que es trobaven fora de servei. A partir de les diverses fonts que van fer referència al succés, sembla que tot es va iniciar amb una picabaralla verbal entre les víctimes i els policies, quan Arguibay i Belciladji van llançar amb un cop de peu als agents una llauna de beguda que hi havia al carrer. A continuació els agents els van sol·licitar la documentació, una operació durant la qual els policies van exhibir les seves armes sense que l'incident anés més enllà d'una discussió acalorada. Però, minuts després, la situació va fer un gir cap a la tragèdia, encara que les fonts difereixen respecte a com es van produir els fets. El diari La Vanguardia va parlar d'una agressió als policies per part del grup que havia protagonitzat aquesta discussió, i que les morts es van produir quan els agents, després d'haver estat llançats a terra, van disparar contra els seus agressors. En canvi, segons la revista Interviú els trets es van produir quan els policies es van trobar cara a cara de nou amb el grup amb què havien discutit i va ser en aquell moment i sense haver-hi cap tipus de provocació, que van disparar les seves armes i provocaren la mort de José Martínez Arguibay i Abdeslam Belciladji.

 • Noms: José Martínez Arguibay i Abdeslam Belciladji
 • Edats: 29 anys i edat desconeguda, respectivament
 • Lloc i data de la mort: Barcelona, l'1 de juny del 1981
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: discussió
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

Estas dos nuevas muertes se produjeron en circunstancias un poco confusas en la Rambla de Barcelona, en la madrugada del primero de junio de 1981. José Martínez Arguibay y Abdeslam Belciladji cayeron heridos de muerte como consecuencia de los disparos realizados por los policías nacionales Basilio Jiménez García y Manuel Jiménez Gómez, que se encontraban fuera de servicio. A partir de las diversas fuentes que hicieron referencia al suceso, parece que todo se inició con un rifirrafe verbal entre las víctimas y los policías, cuando Arguibay y Belciladji dieron una patada a una lata de bebida que estaba en el suelo y la lanzaron hacia los agentes. A continuación los agentes les solicitaron la documentación, una operación durante la cual los policías exhibieron sus armas sin ir el incidente más allá de una encendida discusión. Pero, minutos después, la situación dio un giro hacia la tragedia, aunque las fuentes difieren respecto a cómo se produjeron los hechos. El diario 'La Vanguardia' habló de una agresión a los policías por parte del grupo que había protagonizado dicha discusión, y que las muertes se produjeron cuando los agentes, después de haber sido derribados al suelo, dispararon contra sus agresores. En cambio, según la revista 'Interviú' los disparos se produjeron cuando los policías se encontraron frente a frente de nuevo con el grupo con el que habían discutido y fue en ese momento, y sin mediar ningún tipo de provocación, cuando dispararon sus armas, provocando la muerte de José Martínez Arguibay y Abdeslam Belciladji.
 

 • Nombres: José Martínez Arguibay y Abdeslam Belciladji
 • Edades: 29 años y edad desconocida, respectivamente
 • Lugar y fecha de la muerte: Barcelona, el 1 de junio de 1981
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: discusión
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000